Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Házi kaszáspók

Házi kaszáspók

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a lakóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

A munkahelyeinken, otthonainkban is életteret találó, nagyszámú nyolclábú közül eddig e so­­rozatban csak egyről, a köz­­ismert kaszáspókról jelent meg írás a Berzsenyi-gimnázium ta­­nu­­lójának munkájaként.  

A házi kaszáspók többnyire szürke színű hímjének teste négy–­­hat milliméter, szokatlanul nagy csáprágóval, a nőstény öt–hét milliméter nagyságú. Rendkívül vékony lábaik öt–hat centiméter hosszúak, érintésre könnyen letörnek. Tápláléka nö­­vényi korhadék, elpusztult ki­­­sebb rovar. A nőstény a megter­­mékenyített petéket a ta­­lajba, fa­­törzsek, kövek, épületek hasadékaiba rakja le, amelyeket a hím gyakran őriz. Az egész Európában, Észak-Amerikában és Ázsia egy ré­­szé­­ben elterjedt (behurcolt) faj vá­­ro­­sunkban és környékén májustól késő őszig figyelhető meg – épületeken belül persze egész évben.


Baráth Mónika

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...