Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hirtelen jött tavasz

Hirtelen jött tavasz

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Hideg és száraz, meleg és száraz – röviden így lehetne jellemezni az idei év első három hónapját. Kettős arcát mutatta az időjárás, januárban előkerestük a legvastagabb kabátokat, márciusban pedig előfordult, hogy pólóban sétáltunk.

Április ősi magyar nevén a szelek hava. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, jelentése „megnyitni” – ez valószínűleg utalás a most kinyíló természetre. Ami az időjárást illeti, ez a legszeszélyesebb hónapunk. A jó gazda akkor örül, ha csapadékos az április, mert az bő termést jelez. A népi jóslat szerint a Szent György havi eső „kergeti a fagyot”, viszont esős má­­­just jósol. Az esőnek a soproni gazdák is örülnének…

– Tavaly november óta az át­­la­­gos­­nál szárazabb az idő, egy havi eső hiányzik – mondja Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője. – A tél idén zord arcát mutatta, a január 30 éve nem volt ilyen hideg, mint idén. Hó viszont alig esett, november óta mindössze 14 hótakarós nap volt, a legvastagabb fehér lepel január 9-én borította a várost, akkor 14 centiméteres hóréteget mértünk.

„Tombol” a tavasz, a fák már virágba borultak Sopronban Fotó: Németh Péter

Aztán az év eleji száraz hideget február közepén felváltotta a száraz meleg idő. Egyik pillanatról a má­­sikra beköszöntött a tavasz, február 22-én például 16 fokos nappali hőmérsékletet mértek.

– Azóta is tart az átlagosnál melegebb, tavaszi idő – folytatja Kiss Márton. – A március kö­­zéphőmérséklete például 8,8 fok volt, ami 3 fokkal melegebb az ilyenkor megszokottnál, inkább egy hűvösebb áprilisra emlékeztetett.

Különlegességnek számít az is, hogy márciusban nem süllyedt egyszer sem fagypont alá a hőmérséklet Sopronban. A har­­­­madik hónapban mindössze 26 milliméter eső esett, így nem vé­­letlen, hogy a gazdák várják az áprilisi csapadékot. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...