Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan építsünk szép kerti tavat?
A kerti tó – legyen bármilyen méretű és típusú – tulajdonképpen egy kert a kertben.

Hogyan építsünk szép kerti tavat?

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyre népszerűbbek hazánkban is a kerti tavak, melyek a birtokunk igazi ékkövei lehetnek. Mielőtt azonban rászánnánk magunkat a tavacska létesítésére, számoljunk azzal, hogy sem az építtetés, sem a fenntartás nem egyszerű és nem is mindig olcsó!

A szakemberek szerint a legtöbb gondot a nagyobb tavak, ezek közül is a fürdőtavak okozzák. Ez a speciális tófajta ugyanis az élővíz természetes hatását adja, emellett még fürdeni is lehet benne. Az egyik tévhit, hogy az ilyen típusú tavak nem igényelnek tisztítást és rendszeres karbantartást, mert ezt a betelepített növények és a speciális kavicsréteg elvégzi. A valóság azonban az, hogy a medencéknél megszokott folyamatos klórozás valóban mellőzhető, viszont a kerti tó – legyen bármilyen méretű és típusú – tulajdonképpen egy kert a kertben, így folyamatosan munkát ad, magára hagyni nem lehet. Kerti tó létesítésénél azt is figyelembe kell venni, hogy a tavaknak a növények mellett állati élőviláguk is lesz: megjelennek a rovarok, békák.

– Vannak kisebb, általában 500 és 1000 liter közötti, készen kapható medrek szűrőkkel felszerelve – mondta Klementsits Ferenc, egy soproni akvarisztikai szaküzlet tulajdonosa. – Ezekbe aranyhalakat javaslunk. Arra ügyelni kell, hogy a halak nem tudnak a tóban áttelelni, ezért a hideg beköszöntével be kell vinni őket. Ha ennél méretesebb, bio tóra vágyunk, akkor már építtetnünk és fóliáztatnunk kell. A nagyon nagy tavakat pedig gyakran külön szűrőtóval alakítják ki. Ezekbe az aranyhalon kívül telepíthetünk koi pontyot és Magyarországon őshonos halakat, például keszeget, busát, amurt. Ha szeretnénk megelőzni, hogy a szürke gém elvigye a halakat, érdemes a vízfelszín fölé zsinórokat feszítenünk. A vízi növények közül rendkívül közkedvelt a tavirózsa, a tó szélein pedig a különféle sás- és nádfajták, melyek át is telelnek. Nem egyszerű átteleltetni a kagylótutajt és a vízilótuszt.

A szakember azt ajánlja, ne essünk abba a hibába, hogy a technikai eszközökön akarunk pénzt spórolni, ugyanis a megfelelő méretű szűrő kulcsfontosságú.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...