Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Játékosan óvják a Földet
Az udvar növényeinek gondozásában is kiveszik a részüket a gyerekek a Trefort Téri Óvoda Dózsa György Utcai Tagóvodájában. Fotó: Filep István

„Fontosnak tartjuk Sopron értékeit is bemutatni a gyerekeknek”

Játékosan óvják a Földet

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Világszerte a környezet megóvásának a fontosságára hívja fel a figyelmet az április 22-i Föld napja. A szemléletformálást nem lehet elég korán kezdeni – ebben hisznek a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának tagjai.

A Trefort Téri Óvoda Dózsa György Utcai Tagóvodája három éve nyerte el az Örökös Zöld Óvoda és a Zöld Óvodai Hálózat megyei bázisóvodája megtisztelő címet, hiszen élen jár a környezettudatos nevelésben, teszi mindezt sok-sok élményen keresztül.


– Óvodánk a belvárosban van, a hozzánk járó gyerekek nagy része is a zöldövezeti részektől messzebb lakik, ezért is fontos számunkra, hogy minél többet barangoljunk a természetben, felfedezzük a csodálatos soproni és a város környéki erdőket, kertészkedjünk az udvaron – kezdte Hessné Markó Ibolya, a tagóvoda vezetője. – Vannak az évszakokhoz igazodó programjaink és állandóak is, így a szelektív hulladékgyűjtésre minden gyereket megtanítunk, komposztáljuk a konyhai hulladékokat. Várjuk a májust, hiszen ekkor minden gyerek hoz egy általa választott palántát, és a szülőkkel együtt közösen elültetjük az udvaron.

Az udvar növényeinek gondozásában is kiveszik a részüket a gyerekek, a kisgereblyék, kiskapák, kislapátok, kosarak és öntözőkannák mindig „kéznél” vannak. Az óvodapedagógusok a gyerekekkel együtt közösen fűszerkertet is kialakítottak. Télen a madarakról gondoskodnak, az óvodások saját maguk készítenek madárkalácsot, almafüzért a hozzájuk rendszeresen ellátogató cinegéknek és a rigóknak.


A csoportszobákban akváriumot rendeztek be, a halakról, csigákról és növényekről a gyerekek gondoskodnak. Évszakonként egészséghetet tartanak a gyerekeknek, melynek során kiemelt figyelmet kap a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a helyes kézmosás és fogápolás, az ivóvízfogyasztás fontossága.

– Fontosnak tartjuk Sopron értékeit is bemutatni a gyerekeknek, így szeptemberben a szüret alkalmából borászatba is ellátogatunk, ahol az óvodások élvezettel tapossák a szőlőt, mustot kóstolhatnak, a nagyobbak pedig saját maguk is szüretelnek – folytatta a tagóvoda vezetője. – Októberben az állatok világnapján találkozhatnak a kicsik terápiás kutyákkal, erdei állatokkal ismerkednek, ellátogatnak Lászlómajorba. Az óvoda több mint egy évtizede csatlakozott a Föld órája elnevezésű kezdeményezéshez, ennek jegyében lámpásokat, földgömböket készítenek a csoportok, és a kijelölt esti órában a szülőkkel együtt gyertyát gyújtanak a környezet megóvása jegyében.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...