Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jótékony vadászhölgy
Pálfalvi Edit és Cinka, valamint Dajmi kutyája – az állatok felszabadulnak vadászat közben, ahogy gazdájuk is. Fotó: Filep István

Pálfalvi Edit: A vadászat az embert megtanítja az alázatra

Jótékony vadászhölgy

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Hagyományteremtő céllal idén először adták át a Gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. Az egyetlen kitüntetett vadászhölgy a soproni kötődésű Pálfalvi Edit.

Az emlékérmet a jótékonysági vadászatért végzett eredményes tevékenység elismeréseként megyénként egy-egy vadász érdemelte ki. A 10 éves múltra visszatekintő jótékonysági vadászat két esztendővel ezelőtt vált országossá. Minden megyében december 27-én rendezik meg, a résztvevők mindegyike jelentős összeget ajánl fel nemes célra: a megyei kórház gyermekosztályát támogatják eszközbeszerzéssel.

Pálfalvi Edit és férje, Nagy Imre a kezdetek óta részt vesz a jótékonysági vadászatokon, üzenetértékűnek tartja a kezdeményezést. Két esztendeje már szervezőként veszi ki részét az eseményből.

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy méltónak találtak gyermekkorom hőséről, gróf Széchenyi Zsigmondról elnevezett emlékéremre, ráadásul egyetlen hölgyként vehettem át az elismerést – mesélte Pálfalvi Edit a Soproni Parkerdőben, ahova hű kísérőivel, Cinkával, a magyar vizsla lánnyal és Dajmival, a tacskó kislánnyal érkezett. – Tavaly Nagycenk környékére terveztük a jótékonysági vadászatot mintegy ötven vadász részvételével. Szenteste kaptuk a hírt: a Vas megyei programot covidos megbetegedés miatt nem tudják megtartani, így a vasi vadászok is hozzánk csatlakoznának. Három napon keresztül éjjel-nappal dolgoztunk kutyás és vadász barátaimmal együtt, hogy a közel nyolcvan vadász biztonságban, élménydúsan ejthesse el az apróvadakat. Szerencsére remek partnerre találtunk az Aranypatak Vadásztársaságban, mind az elnök, Vadon László, mind a vadászmester, Csaplár Aladár mindenben támogatott minket.

A kitüntetett kutyáinak köszönheti, hogy tíz évvel ezelőtt rátalált a vadászatra. Kutyatrénerként tevékenykedett, és szerette volna minél boldogabbnak látni társait. A vadászat közben kutyái felszabadulnak, örömük semmihez sem hasonlítható. Ugyanezt éli át gazdájuk is az erdőben. Ahogy Edit fogalmaz: a vadászat az embert megtanítja az alázatra. A vadász része a természet körforgásának, ott van a helye, amikor megadja a tiszteletet az elejtett vadnak, és akkor is, amikor lehetővé teszi a vad életét az etetéssel, gondozással. Szeretné, ha a vadásztársadalom megítélése javulna, ezért is tartja fontosnak az országos jótékonysági vadászatot, melynek év végi megyei programját már most aktívan szervezi férjével.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...