Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jubiláló „zöld szívünk”
Az egyetem küldetése, hogy megőrizze a botanikus kertet a jövő erdőmérnök-hallgatóinak és az itt sétálóknak – a jubileum alkalmából szabadtéri kiállítást is rendeztek. Fotó: Filep István

A botanikus kert fontos oktatási és kutatási bázisa az egyetemnek

Jubiláló „zöld szívünk”

| Köves Andrea | Zöld Sopron

100 éve alapították a Soproni Egyetem Botanikus Kertjét, ebből az alkalomból központi jubileumi ünnepségen tisztelegtek szerdán a nemzetközi hírű gyűjtemény születésnapja előtt.

A vendégeket az alkalomhoz illő vadászkürtmuzsika fogadta a kert árnyas fái alatt. Elsőként prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora méltatta a kert értékeit. Mint kiemelte: nem tud elfogódottság nélkül beszélni a nemzetközi hírű, csodálatos botanikus kertről, amelyhez számos személyes emlék fűzi. Küldetésének tartja, hogy a kertet megőrizzék a jövő erdőmérnök-hallgatóinak, a parkban sétáló soproniaknak.

A megemlékezésen Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára felidézte a 100 esztendő történetét. Beszédében hangsúlyozta: a botanikus kert jelentős oktatási és kutatási bázisa az erdészeti felsőoktatásnak, ezért is fontos a jeles évforduló méltó megünneplése. A programot díjátadás is gazdagította, amelyet egy közös emlékfaültetés követett: a centenárium alkalmából egy magyar tölggyel gyarapodott a kert. Az ünnepség zárásaként A botanikus kert szelleme című szabadtéri kiállítást is megnyitották.


A jubileumi ünnepségsorozat csütörtökön szakmai konferenciával folytatódott a Soproni Egyetem Benedek-karán. A tanácskozáson a gyűjtemény XXI. századi szerepéről cseréltek eszmét az ország minden részéből érkezett szakemberek. A vendégeket Áder János korábbi köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke videóüzenetben köszöntötte. Mint kiemelte: „Sopronban a tudományos küldetéshez hozzátartozott a nemes cél, amit Fehér Dániel, a Soproni Egyetem egykori legendás tanára, a botanikus kert létrehozója így fogalmazott meg: célunk a magyar erdőkben honos és azokra jellemző növényeket minél nagyobb számban és fajgazdagságban telepíteni.”.

Az ünnepségsorozat szombaton egy sokszínű családi nappal folytatódott, amelyen gyerekprogramokkal, zenei fellépőkkel, ismeretterjesztő rendezvényekkel, kreatív foglalkozásokkal, kézműves vásárral és fényjátékkal várták a látogatókat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A kert igazi örömforrás

A kert igazi örömforrás

2024. 04. 03. | Köves Andrea

„Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni!” ezzel a sokat mondó címmel tartott előadást a GYIK Rendezvényházban az ország egyik legnépszerűbb ker...

Vándorolj szalamandráért!

Vándorolj szalamandráért!

2024. 04. 03. | Köves Andrea

A Soproni Vándorok Túraegylet tagjai számára igazi ajándék a természetjárás, szeretnék ezt az élményt minél több emberrel megismertetni. Ennek jegyébe...