A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bárki megtalálhatja köztük a kedvencét. A borkészítés művészete a gazdában rejlik, azonban a folyamat „boszorkánykonyhája” a pince...
(1.) Sopronban sétálgatva sokakat elkap a régi idők hangulata. A történelmi belváros és Sopron miliője megannyi látogatót vonz az év minden szakában. Az életérzéshez mindenképp hozzátartozik a soproniak híres vendégszeretete és a pincészetek által kínált finom borok.
Városunk és a bor történelme évezredek óta összefonódik. – A soproni belvárosi pincék a feljegyzések szerint középkori eredetűek. A gazdanegyedben találhatóak újkoriak, ezeket az 1600-as és az 1700-as években alakították ki – kezdte dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője, a téma kutatója. – Számszerűleg nehéz lenne megmondani, hány pince található a soproni házak alatt.
A török és kuruc háborúk idején kifejezetten fontos volt, hogy a bort – mint a vidék folyékony aranyát – biztonságba helyezzék. – Ezért a szőlősgazdák behozták azt a város falain belülre, és házaik pincéibe tették át a borkészítés folyamatait. A soproni szőlősgazdák által lakott negyedekben, utcákban kisebb-nagyobb pincék találhatóak.
A cégéres kimérésekben – a Buschenschankokban – a poncichterek saját boraikat árulhatták. A Buschenschankok különböző „jelképekkel” mutatták, hogy milyen borok kaphatóak náluk. A piros szalag a vörös bort jelölte, ahol fehér szalagot lengetett a szél, ott ugyanilyen volt a bor színe. Amelyik ház homlokzatán szalmakereszt lógott, ott óbort is fogyaszthatott a vevő. A kihelyezett palackkal jelölt kimérésekből haza is vihették a nedűket. Sok pince máig őrzi ezeket a jelzéseket.
A kimérések szigorúan szabályzott rendszer szerint működhettek: a gazdák nem tarthattak egész esztendőben nyitva – évente két–három alkalommal egy–két héten át értékesíthették boraikat. Így előbb-utóbb minden borkimérés sorra került, és mindenki eladhatta a termését. – A rendszer 1946 nyaráig létezett. Hogy pontosan mikortól nyitottak meg az első Buschenschankok Sopronban, azt nem lehet megmondani, de Lackner Kristóf polgármestersége (az 1600-as évek első fele – a szerk.) idején már voltak erre szabályozások – hangsúlyozta a történész.
Sopron és a kékfrankos neve mára összeforrt, de évszázadokkal ezelőtt városunk borvidéke kifejezetten a fehér fajtákra „szakosodott” – a vörös nedűk térnyerése az 1800-as évek végére tehető. – Az 1600-as években a sziléziai kereskedők soproni fehér borokat exportáltak Sziléziába és Lengyelországba. Az ára – ami mindig meghatározza a minőséget – gyakorlatilag a tokajiéval vetekedett. Mondhatjuk, hogy Tokaj mellett az élmezőnybe tartoztak a soproni borok is – zárta Krisch András. (Folytatjuk.)
Poncichter (Bohnenzüchter – babtermelő): A soproni szőlőműveseket hívják így. Az elnevezés nem hivatalos, és valószínűleg az 1900-as évek körül használták először.
„Gyógybor”: 1566-ban a városi tanácsnak létezett egy rendelete, mely szerint a városháza alatt levő borospincében egy jó minőségű bort mindig csapon kellett tartani. Ebből a betegeknek és a terhes asszonyoknak mértek ki alkalmanként egy-egy pohárral.
Soproni édes fehér: Feljegyzések bizonyítják, hogy 1633-ban a bécsi királyné gyomorbántalmaira soproni édes fehér bort vittek a császári udvarba az addig használt spanyol borok helyett, melyek nem enyhítették panaszait.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...