Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdődik a gesztenyeszezon
Népszerű volt a gesztenyesütés a bánfalvi hagyományos tökös gesztenye délutánon Fotó: Németh Péter

A héjas gyümölcs nemcsak ízletes, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag

Kezdődik a gesztenyeszezon

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Ezekben a napokban kezdődik a szelídgesztenye-szüret Sopronban és környékén. Az őstermelők bíznak abban, hogy az idei termés a tavalyihoz hasonlóan bőséges lesz.

– A soproni és a környező erdőkben őshonos tiszta állományú gesztenyések nem egészen százhektárnyi területet tesznek ki, ám ennél jóval nagyobb területen találkozhatunk szelídgesztenyefákkal, hiszen remekül megférnek a bükkösök és a tölgyesek mellett, illetve számos magánkert féltett növényei – tudtuk meg dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadótól. A gesztenyésekben a 90-es években komoly károkat okozott a kéregrák elnevezésű betegség, ám egy hatékony biológiai védekezésnek köszönhetően a soproni állományban sikerült a járványt megfékezni. A hazai gesztenyésekben 5–6 évvel ezelőtt jelent meg a Kínából származó gubacsdarázs, amely szintén megtámadta az állományt. Sopronban tavaly találtak néhány fertőzött példányt a szakemberek, a további szaporodásuk megakadályozására a természetes ellenségét, a fürkészdarazsat telepítették be.

A szelídgesztenye nem csupán ízletes és számos módon elkészíthető termés, hanem igazi kincs a szervezet számára, hiszen különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kiváló E-vitamin-forrás, található benne B1-, B2- és B6-vitamin, amelyek az idegrendszer, az anyagcsere és a vérképzőfolyamatok megfelelő működéséért felelnek. Az immunrendszert erősíti a C-vitamin-tartalma. Ásványi anyagban is bővelkedik: kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, magnéziumot és rezet is tartalmaz. Mivel a gesztenye gluténmentes, így a belőle készült lisztet, illetve más termékeket a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Sokak kedvence az illatos sült gesztenye, ám különböző húsok ínyenc töltelékeként is megállja a helyét, mártásként vagy éppen köretként különleges ízvilágot kínál. Hozzáértők szerint igazi kulináris élményt nyújt a habos gesztenyesör, Sopron környékén népszerű a számos jótékony hatással bíró gesztenyeméz. 

Tökös gesztenye délután

Tartalmas programot kínált a bánfalvi hagyományos tökös gesztenye délután. A szervező Bánfalvi Hagyományteremtők Köre sok-sok finomsággal készült: a sült gesztenyén és az illatos sütőtökön kívül házi süteményekkel várták az érdeklődőket a Lippai-iskola sportpályáján. A gyerekek kézműves foglalkozáson is részt vehettek, ugrálhattak a légvárban, a szüleik, nagyszüleik pedig vidám muzsikával töltekezhettek. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...