Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kezdődik a permetezés
– Ha már fagymentes az idő, a metszés után célszerű elvégezni a tél végi lemosópermetezést – javasolta Horváth Gábor, a Roth-szakképző iskola kertészeti tangazdaságának vezetője.

Kedvez a mostani időjárás a tavaszi kerti munkálatoknak

Kezdődik a permetezés

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az enyhe tavaszi időjárás sokunkat csábít a kertbe, hogy az éppen aktuális teendőinket ellássuk. A szabad levegőn végzett munkálatok nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is felüdülést jelentenek.

Az almatermésűek – alma,  körte, birs, naspolya – metszését követően márciusban már sort lehet keríteni a csonthéjasok – őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, szilva – metszésére is. – Ha már fagymentes az idő, a metszés végeztével – még a kihajtás előtt – elvégezhetjük az úgynevezett tél végi lemosópermetezést – javasolta Horváth Gábor, a Kisalföldi ASzC Roth szakképző iskola kertészeti tangazdaságának vezetője. – Mivel a vegetációs időszak előtt vagyunk még, nincsen lombozat, amelyet károsíthatnánk, így nagy lémennyiséggel tudunk dolgozni, egyenletesen fedve a fa minden részét. Ám fontos az időzítés is, hiszen ha túl korán végezzük a tevékenységet, nem lesz kellően hatékony a védekezés, mivel a károsítók még inaktív állapotban vannak. A permetezés előtt elvégzett metszés fokozza a művelet hatékonyságát. 

A lemosópermetezés kiváló lehetőség a kórokozók  és a kártevők gyérítésére. Ezt a módszert a rügyfakadás után már nem lehet alkalmazni a perzselés veszélye miatt. Használhatunk hozzá réztartalmú szereket, melyek a lisztharmat kivételével a legtöbb gomba és baktérium ellen hatásos védelmet nyújtanak, kéntartalmúakat, amelyek az áttelelő lisztharmatgombákat károsítják, de olajos készítményeket is, amelyek a különböző rovar- és atkakártevők ellen hatásosak. 

– Márciusban érdemes átszellőztetnünk a gyepet. Ha  kellően száraz már a talaj, ahol szükséges, vessük újra! – folytatta Horváth Gábor. – Ebben az időszakban telepíthetünk gyümölcsfákat, cserjéket, sövényt. Ha enyhe az idő, már elvethetjük a borsót és a céklát is.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...