Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kincsünk, a víz

Kincsünk, a víz

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Hetvenhárom csoportban több mint kétezer óvodás, általános és középiskolás gyerek ismerhette meg közelebből a víz vi­­lágnapján a Soproni Vízmű Zrt. berendezéseit, gépeit, technológiáját, laboratóriumát.

Az el­­múlt héten megtartott egész napos programra megyénk mellett Vas megyei településekről is érkeztek érdeklődők. A nyílt nap üzenete világos volt: közös kincsünk a víz, ezért fokozottan óvni kell a tiszta és egészséges ivóvizet. A gyerekek megtanulták azt is, miért nem szabad hiába folyatni a csapot.

A vízmű Bartók Béla úti telepén harminckét állomásban mu­­­­tatták be, hogy a nyerőhelytől, azaz a kúttól milyen úton és folyamatokon megy keresztül a víz, mire az a fogyasztókhoz, a csaphoz ér. A bátrabbak kipróbálhatták, milyen egy nagy markolóban ülni, s felügyelet mellett még irányíthatták azt. Sok érdekességet mondtak el még a szakemberek a szennyvízkezelésről és a laboratórium működéséről is. Nagy sikere volt a csőkirakónak és a csatornakame­­rás autónak. Megtervezhették saját csőhálózatukat, s azt össze is rakhatták.

– Sopronban a víz minősége kifogástalan, szinte ásványvíz minőségű – mondta el a helyszínen a Soproni Témának Rádonyi László, a Soproni Vízmű vezérigazgatója. – A szolgáltatási területünk egyes településein azonban folyamatosan végzünk vízminőség-javító beavatkozásokat. Fejlesztések vannak Cséren, Csáfordjánosfán, valamint Répceszemerén. A vízmű százhétezer lakost lát el ivóvízzel. A szennyvízhálózat kiépítettsége kilencvenöt százalékos.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...