Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kisállatot csak felelősséggel!
Kövesdi Renáta és Muki nevű tengerimalaca – a kisállatoknak sok rostra van szükségük, tilos nekik magvakat, száraz kenyeret adni. Fotó: Filep István

Bújósak, de nagyos sok figyelmet és gondoskodást igényelnek a rágcsálók

Kisállatot csak felelősséggel!

| Köves Andrea | Zöld Sopron
Töretlenül népszerű a hörcsögök vagy a tengerimalacok tartása azoknál a családoknál, ahol a gyerekek saját kisállatra vágynak. Mielőtt vásárolunk valamilyen rágcsálót, érdemes tájékozódni a tartásukról.

– Első kisállatnak a hörcsögöket ajánlom az élettartamuk miatt, az aranyhörcsögök 2–4 évig, a törpehörcsögök átlagosan 1–2 évig élnek. Sajnos, tapasztalataim szerint a gyerekek a gondozást hamar megunják, és az a szülőkre marad – emelte ki dr. Licskay Tímea egzotikusállat-gyógyász szakállatorvos. – Ám minden esetben szükség van a szülők útmutatására: a gyerekek inkább besegíthetnek a gondozásba, ezáltal saját példájukon keresztül élhetik meg a felelősségteljes állattartást. Meglátásom szerint 7–8 éves kortól érdemes hörcsöggel meglepni a gyereket. A tengerimalacot még később ajánlom, hiszen ezek a kisállatok akár 7–8 évig is élhetnek. Fontos különbség, hogy a hörcsögök mindenevő, többnyire magevő rágcsálók, míg a tengerimalacok kizárólag növényevők.

A szakember rámutatott: a hörcsögöknek minimálisan a 80×50 centiméter alapterületű ketrec ajánlott, az alom lehet pormentes forgács, len- vagy papíralom, amely megfelelő mélységű, hogy a rágcsáló tudjon benne ásni. Futókereket érdemes betenni, mert ezt nagyon szeretik a kisállatok, de ez nem lehet rácsos vagy túl kicsi átmérőjű, emellett kedvelik a homokfürdőt is.

A tengerimalacoknak érzékeny az emésztőrendszerük, nagyon sok rostra van szükségük. Tilos nekik magvakat, száraz kenyeret, könnyen felszívódó szénhidrátot adni, cukros gyümölcsöket sem ajánlott. A szervezetük, akárcsak az emberi szervezet, nem tudja előállítani a C-vitamint, ezért kiegészítésre van szükségük.

Kifejezetten társas lények, egyedül tartani nem szabad őket, legjobb egy ivartalanított hím és hozzá egy–három nőstényt tartani, egy minimum 120 centiméter hosszú ketrecben. A bújókat, függőágyakat nagyon szeretik, de nem ugrálnak magasra, így nincs szükség magas ketrecre. Az érzékeny bélrendszerük és a fogászati problémákra való hajlamuk miatt betegség esetén mindenképpen érdemes tengerimalachoz is értő szakembert felkeresni minél gyorsabban. Mivel ezeknek a rágcsálóknak az őrlőfogai folyamatosan nőnek, ezek koptatását a rendszeres rágás, különösen a szénafogyasztás tudja biztosítani. A témával kapcsolatban hasznos információk találhatók a www.tengerimalacok.hu oldalon

Kapcsolódó cikkek