Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Könyvekből komponált szobrok
– Behajtom a lapok széleit, az oldalakon egyesével megjelölöm a mintát, aztán levágom és igény szerint színezem – mesélte az alkotás folyamatáról Zsiga Évi. Fotó: Filep István

„Minden darabban van valami kihívás, ami miatt mindegyik egy külön kaland”

Könyvekből komponált szobrok

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az újrahasznosítás számtalan formájával találkozhatunk lépten-nyomon. Egyre többen vannak azok, akik a fogyasztói társadalom „használd, majd dobd ki” szemléletével szemben a felesleges dolgokat a kreativitásuk eszközeinek tekintik.

Zsiga Évi nem csüggedt el a pandémia első hullámakor, amikor hirtelen rengeteg szabadidőhöz jutott, hanem új hobbit talált, ami azóta a szenvedélyévé vált. Könyvekből kezdett el szobrokat készíteni, az alkotásainak a száma most már a százat is meghaladja.

– Angol nyelvű csoportokhoz csatlakoztam a Facebookon, onnan merítettem az ötleteket – mesélte Évi. – Azóta is naponta gyakorlok, próbálkozom, tanulok valami újat. A könyvszobrászathoz rengeteg türelemre van szükség, egy-egy munkán ugyanis hetekig dolgozom. Szerencsére nagyon kitartó vagyok: addig nem nyugszom, amíg meg nem csinálom, amit szeretnék.


Évi tevékenységét megnehezíti, hogy a szobrok elkészítéséhez nem megfelelő bármilyen könyv, hanem számít a lap minősége, az oldalszámozás, a könyv magassága, és az is lényeges, hogy a kötet kemény kötésű legyen, illetve a lapokon ne legyen színes illusztráció vagy írás.

– Az alkotás folyamata azzal kezdődik, hogy megszerkesztem a mintát, kinyomtatom, majd beszerzem a könyvet, behajtom a lapok széleit, az oldalakon egyesével megjelölöm a mintát, aztán levágom, behajtom és igény szerint színezem – részletezte. – Minden egyes darabban van valami kihívás, ami miatt mindegyik egy külön kaland.


Készített már Évi születésnapra többemeletes tortát, Harry Pottert, zongorát, sünit, a kedvence mégis Gustav Klimt A csók című festményének általa újragondolt változata, amit huszonnégy karátos aranyfóliával ragasztott körbe, és púderrel színezett.

– Sokszor a borító elkészítése is több napot vesz igénybe, mivel általában festem azokat, máskor szalvétatechnikával készítem – a tartalmuktól függően –, de olyan szobrom is van, amelybe karácsonyi égőket fúrtam bele – tette hozzá.

Zsiga Évi alkotásaiból a közelmúltban nyílt kiállítás a peresztegi faluházban. Ha megfelelő helyszínt talál, Sopronban is szívesen bemutatná a nagyközönségnek könyvekből készült szobrait.

Ha valaki olyan felesleges könyvekkel rendelkezik, amelyekről úgy gondolja, hogy megfelelnek Évi céljainak, örömmel várja a felajánlásokat a Facebook közösségi oldalon (Zsiga Évi néven).

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...