Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korábban kezdődött a szüret
– Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy általában október 10-e körül kezdődött a kékfrankos szürete, manapság addigra már véget is ér – mondta lapunknak Magyar Dezső. Fotó: Filep István

A tavalyinál több termésre számítanak a soproni borászok

Korábban kezdődött a szüret

| Laklia-Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Felzúgtak a gépek, munkához láttak a szorgos kezek – elkezdődött a szüret a Soproni borvidéken. A megváltozott időjárási viszonyok miatt az elmúlt években több kihívással is szembe kellett nézniük a termelőknek.

A Soproni borvidék már csak 1000 hektár nagyságú, ekkora területen kell leszedni a szőlőt a borászoknak. A munkát – a korai fajtákkal – már többen elkezdték. A tavalyi csapadékos nyár helyett idén szárazabbak voltak az év legmelegebb hónapjai, így most valamivel több termésre számítanak a szakemberek. – Körülbelül hektáronként 75–80 mázsával, magasabb termésátlaggal számolunk az idei évben – tájékoztatta lapunkat Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke. – A száraz napok kedveztek a tőkéknek. A megszokott, jó minőségű termésre számítunk.

A fülledt nyári időjárásnak azonban hátrányai is vannak: a régi szokásoknak ellentmondva a szüret sok helyen hamarabb kezdetét vette. – Ha a hőmérséklet tartósan 31–32 fok felett van, a tőkék „túlélő üzemmódba kapcsolnak”, és sokkal gyorsabban érnek be, mint az enyhébb napokon. Körültekintőnek kell lenni, hiszen többször kell ellenőrizni a szőlő cukor- és savtartalmát. Sok esetben gyors döntést kell hozni arról, hogy mikor a legérdemesebb leszedni a gyümölcsöt – tette hozzá Molnár Ákos.

A korábbi évektől eltérően Magyar Dezső, a Lővér Pince vezetője is úgy ítélte meg, hogy idén korábban elkezdhetik a betakarítási munkákat. Múlt hét elején már megtörtént az Irsai Olivér szürete. Heti rendszerességgel mintázzák a szőlőket, azután döntik el, hogy melyik fajtával folytatódjon a szüret. – Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy általában október 10-e körül kezdődött a kékfrankos szürete, manapság addigra már véget is ér – mondta Magyar Dezső. – Ennek ellenére nagyon szép termés mutatkozott még egy hónappal ezelőtt is. Ha kapunk csapadékot a következő hetekben, akkor több lehet a kitermelt mennyiség, mint a tavalyi évben.

A borász szerint már látszik, hogy aszályos ősznek nézünk elébe. Emiatt a szőlőszemek nem képesek kitelni, emellett töppedés is jelentkezhet. Ha nem változik az időjárás, főleg a fiatal ültetvények gyökerei – amik még nem elég kifejlettek – sínylik meg ezt az időszakot.

A gazda rávilágított egy másik problémára is: a különböző fajtáknak korábban volt egy érési sorrendje, mert más és más vegetációs időszakkal rendelkeztek, és szinte „sorban tudták követni” egymást. Az időjárás változásával azonban ez a tendencia felborult. – A borászoknak fel kell készülniük arra, hogy növeljék a kapacitásaikat, hiszen sok fajta szőlő együtt érik be. Fogadásukra növelni kell a korábban használt feldolgozási területeket, illetve bővíteni kell az eszközparkot.

A szüret augusztus 20. után a cserszegi fűszeressel és a zenittel folytatódik, ezeket követik a borvidék fő fajtái, a zöld veltelíni és a chardonnay. Szeptembertől a vörösöké a főszerep: először a rozéknak szánt tőkéket szüretelik, majd a kékfrankost. Várhatóan októberben a cabernet és a syrah fajták betakarításával érnek véget a munkálatok.

Kapcsolódó cikkek

A lepkék védelmében

A lepkék védelmében

2024. 09. 04. | Köves Andrea

A természetjárók szívesen gyönyörködnek a színes lepkékben, megfigyelésük, számlálásuk azonban tudományos szempontból is fontos információkat árul el....

Megjelent  Az útikönyv

Megjelent Az útikönyv

2024. 09. 04.

Megjelent a Magyarország tájegységeit bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált Magyarország – Az útikönyv című kötet.