Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közösségi kert mozgalom

Hat intézmény száz diákja csatlakozott az kezdeményezéshez

Közösségi kert mozgalom

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A Lippai-iskola idén harmadszor szervezte meg a közösségi kert mozgalmat. Áprilisban már veteményeznek a diákok.

Az elmúlt két szezonhoz hasonlóan most is nagy érdeklődés övezi a Lippai-iskolában életre keltett közösségi kert kezdeményezést. Előzetesen hat városi társoktatási intézmény, s több mint száz diák jelezte, hogy szí­­vesen és rendszeresen kertészkedik majd az intézmény kiskertjeiben.


– Az előkészítést már elvégezték a diákjaink, így már min­­­­den adott, hogy áprilisban elkezdődhessen a veteményezés – mondta el a Sop­­roni Té­­mának Bruck­­ner­­né Páll Szil­­via, a Lippai Já­­nos szakkép­ző iskola te­­lep­­hely­­­­ve­­zető­je. – Először a ko­­rai fajták, mint a re­­tek, a saláta, a bor­­­­só kerülnek a földbe, majd következnek a zöldségek, a babfélék, az uborka. A hozzánk rendszeresen járó diákok nagy örömmel és élvezettel végzik el a szükséges feladatokat. A kertben hasznos gyakorlati ismereteket, tapasztalatokat is szerezhetnek. Emellett most valóságban is megismerhetik mindazt, amit a tanórán elméletben tanultak. Az ültetéstől kezdve a kelésen keresztül a virágzáson át az érést követő betakarításig a növény fejlődésének minden szakaszát nyomon követhetik. A leszedett termést közösen fogyasztjuk el, ez az el­­végzett munka jutalma.

„A hozzánk rendszeresen járó diákok nagy örömmel és élvezettel végzik el a szükséges feladatokat.”  Brucknerné Páll Szilvia

A közösségi kert mozgalomhoz a szükséges földterületet, a magokat, a szerszámokat és ter­­mészetesen a szakképzett pe­­dagógusokat is a Lippai-iskola biztosítja.

– Vannak már visszatérő di­­ákjaink, s olyanok is, akik a kezdetektől fogva tagok voltak – folytatta Brucknerné Páll Szilvia. – A tan­­menetet igyekszünk úgy összeállítani, hogy nekik is tudjunk újdonságot mutatni. Azért is tartjuk hasznosnak ezt a kezdeményezést, mert ma­­nap­­ság mind ke­­vesebben fog­­lalkoznak a zöldség–gyümölcs termesztéssel. Bízunk benne, hogy a mostani elszántságuk felnőtt korukra is megmarad.

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk a szúnyogok ellen!

Tegyünk a szúnyogok ellen!

2024. 06. 19. | Madarász Réka

Nyaranta átlagosan havonta egyszer végez szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem – legutóbb múlt héten irtották a vérszívókat városukban. Fontos, hogy m...