Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kreatív bútorfelújítás
– Hatalmas élmény látni, hogy egy régi darabból mi mindent ki lehet hozni – nyilatkozta lapunknak Szedlákné Eidler Éva.

Kreatív bútorfelújítás

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyesek környezetvédelmi, mások érzelmi megfontolásból döntenek úgy, hogy régi, esetleg nagymamájuktól örökölt bútoraiktól nem válnak meg, hanem újjávarázsolják azokat.

Szedlákné Eidler Éva eleinte vintage stílusú díszpárnákat varrt. Innen jött az ötlet, hogy hozzájuk illő bútorokat is készíthetne. Egy garázsból átalakított helyiségben kezdte a tevékenységet, de néhány év alatt megvalósulni látszik az álma: egy saját bemutatóterem műhellyel.

– Hatalmas élmény látni, hogy egy régi darabból mi mindent ki lehet hozni – mesélte Éva. – Szívvel-lélekkel csinálom, amit csinálok, és amikor elkészül, úgy örülök neki, mint az, aki kapja.

Azoknak, akik saját használatra szeretnének bútorokat felújítani, és nincs külön erre kialakított terük, Éva azt javasolja, hogy körültekintően vásároljanak, csak szerkezetileg ép, minimális munkával felújítható darabokat szerezzenek be, a kreatívabbak viszont a rosszabb állapotúakkal is kísérletezhetnek. Amennyiben lehetséges, a szakember az eredeti fogantyúkat használja, mivel fontosnak tartja az értékmegőrzést. A festékek közül szinte már mindent kipróbált, többek között a házi krétafestéket is. Előnye, hogy nagyon olcsó, mivel csak latex falfesték, gipsz és víz kell hozzá, viszont több réteg festéket kíván a bútor. A szakember azt ajánlja, mindenki kísérletezzen minél több fajta festékkel, hogy rátaláljon arra, amivel könnyen tud dolgozni. Ő maga véletlenszerűen keverte ki azt az egyedi, smaragdzöld árnyalatot, ami ma a megrendelői kedvence.

– Rengeteg jegyzetet, könyvet végigolvastam, YouTube-videót megnéztem, hogy fejlesszem a technikáimat – folytatta Éva, aki több soproni üzlet berendezésében is közreműködött. – A bútorfelújításból ugyan nem fogok meggazdagodni, de az, hogy a munkám a hobbim, nekem felér még egy fizetéssel.

Éva sokáig ragaszkodott a vintage stílushoz, de egyre többen kérnek tőle régi retró bútorokból art deco stílusban átalakított darabokat is. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...