Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kreatív otthon: zuzmódekorációk

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Aki már találkozott zuzmóból készült fallal vagy képpel, biztos, hogy utána nem tud szabadulni a gondolattól: a saját otthonába is szeretne ilyet. Az élő hatású dekoráció nem olcsó mulatság, viszont az élmény mindenért kárpótol.

Márk Klaudia először hobbiból kezdett el zuzmóból dísztárgyakat készíteni, aztán a növényekkel való foglalatosság a szenvedélyévé vált, és művészi szintre fejlesztette.

– Ezeket a növényeket az élőhelyükön, Izlandon kézzel szedik. Odafigyelnek a környezet megóvására is, hiszen ez a szüretelési módszer biztosítja a növény folyamatos megújulását – mesélte Klaudia. – A nyersanyagot koszosan, gyökeresen kapjuk, aztán letisztítjuk, és méretre vágjuk. A falak, képek, logók, feliratok elkészítéséhez csak a legszebb zuzmófejeket használjuk fel.

Természetesen a kreatívabbak saját maguk is kreálhatnak dekorációs elemeket, viszont a szakember óva int attól, hogy olcsó, kínai nyersanyagot szerezzenek be, ugyanis attól akár mérgezést is lehet kapni.

– A növény már nem él, amitől mégis élő hatása van, az az, hogy a tartósított zuzmó a levegő páratartalmából nyeri a nedvességet – folytatta a zuzmófal-készítő. – Gondozást, így locsolást sem igényel. Ügyelni kell arra, hogy a belőle készült dísztárgyakat közvetlenül ne tegyük ki nedvességnek, illetve napfénynek, vagyis csak beltéri használatra alkalmasak. Mivel a növény lélegzik, a párát visszaadja a szobának, a port lelöki magáról, nem gyúlékony, és a hangot is teljesen leszigeteli. Élettartama 15–20 év.

Illata – főleg kezdetben – annyira intenzív, hogy a szobánkban ülve úgy érezhetjük, mintha az erdőben lennénk. Feldobhatjuk vele a nappalinkat, a fürdőszobánkat, a konyhánkat, az előszobánkat vagy akár az irodánkat. Alapszíne eredetileg piszkosfehér, amit természetes ételszínezékkel festenek pirosra, narancssárgára, rózsaszínre és a különösen kedvelt tavaszzöldre.

Bővebb információk a „Kreatív Otthon – Izlandi zuzmófal” facebook-oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...