Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Légi úton derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket

Légi úton derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket

| sopronmedia.hu | Zöld Sopron

A parlagfűvel fertőzött területek légi felderítését végzik a megyei kormányhivatal közreműködésével.

A parlagfű légi úton történő felderítését a készenléti rendőrség helikoptereinek közreműködésével végzik a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi szakemberei – Ez a módszer jó lehetőséget biztosít arra, hogy egy nap alatt a megyének több mint a felét végigjárjuk – mondta el Szemerits Attila a Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője a péri repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. – Ebben az évben újdonságnak számít, hogy drónok segítségével még alaposabb vizsgálatot tudnak végrehajtani.

A tapasztalatok alapján a megyei földhasználók és földtulajdonosok együttműködést mutatnak a hatóságokkal, így mentesítik a gyomoktól a saját területeiket. A gazdálkodók mellett a belterületen élők is sokat tehetnek, hogy a parlagfő pollenje kevésbé terhelje a környezetet. – A leghatékonyabb és legegyszerűbb védekezés az átlagemberek számára kis területen az, ha gyökerestül kitépik a gyomot a földből.– emelte ki az osztályvezető.

A parlagfűvel fertőzött területeken a növényvédelmi hatóság közérdekű védekezést rendel el. A hatósági eljárás költségei a gondatlan földhasználót terhelik, akinek – a fertőzött terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően, akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot is meg kell fizetnie a jogszabályban előírt kötelezettségének elmulasztása miatt.

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk a szúnyogok ellen!

Tegyünk a szúnyogok ellen!

2024. 06. 19. | Madarász Réka

Nyaranta átlagosan havonta egyszer végez szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem – legutóbb múlt héten irtották a vérszívókat városukban. Fontos, hogy m...