Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen állatbarát a kert!
Minél többféle virágzó növényünk van, annál változatosabban tudnak táplálkozni a méhek. Fotó: Filep István

A növények tápanyagot és búvóhelyet adnak az állatoknak

Legyen állatbarát a kert!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Tavasztól késő őszig a virágzó, illatos növények szolgálnak táplálékul a rovaroknak, például a méheknek. Minél sokszínűbb a kertünk, annál többféle élőlényt tudunk becsalogatni a birodalmunkba.

Törekedjünk arra, hogy legyenek a kertünkben fák, bokrok, virágok és évelő növények egyaránt!

– Minél nagyobb a diverzitás, annál többféle élőlény jelenhet meg nálunk, például rovarok, madarak vagy sünök – kezdte Mogyorósi Rita hobbikertész. – Én behoztam vadvirágokat is, és érdemes őshonos növényeket is ültetni. A növények nemcsak tápanyagot adnak az állatoknak, hanem búvóhelyül is szolgálnak nekik, az eldugott helyeken le tudják rakni a petéiket vagy tojásaikat is.

A madarakról való gondoskodás nem merül ki a téli etetésükben, hanem egész éves folyamat: helyezzünk el madáritatókat, amiket rendszeresen töltsünk fel friss vízzel! A nyári melegben ezekben tudnak fürdőzni is. Természetesen a legjobb megoldás a kerti tó, ami tele van békákkal, csigákkal. Mivel a madarak kedvenc eleségei a különböző magok, telepítsünk minél több olyan fát vagy bokrot, amelynek a termésével tudnak táplálkozni!


Készíthetünk a birtokunkon rovarhoteleket is, és helyezzünk el minél több ágat a fák, bokrok alá! A kövek, fahasábok alatt ugyancsak el tudnak bújni. A vegyszerek, gyomirtók helyett használjunk inkább biológiai szereket!

– A csalánlevél remek védekezési módszer a tetvek ellen, melyekkel egyébként nyolcvanféle élőlény – például a katica vagy a cinke is – táplálkozik – folytatta Rita. – Ha tehetjük, kerüljük a nagy tavaszi fűnyírásokat is, de legalábbis hagyjunk egy kis virágos részt a rovaroknak, hiszen a méhek júniusig végzik a legnagyobb munkát, az ő védelmük pedig különösen fontos. Minél többféle virágzó növényünk van, annál változatosabban tudnak táplálkozni a méhecskék. Különösen szeretik a kasvirágot, a verbénát, a sétányrózsát és a kúpvirágot. Én ősszel a virágzó évelők magtokját nem vágom le, hogy búvóhelyet biztosítsak számukra. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...