Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen hosszú életű a fenyőfa!
A fenyőt csak a díszítés előtt vigyük be a szobába, és a talpba tegyünk vizet, hogy tartós maradjon a fa! Fotó: Filep István

Legyen hosszú életű a fenyőfa!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Évek óta a legnépszerűbb karácsonyfa a nordmann-, a luc- és az ezüstfenyő. Egyre többen vásárolnak azonban földlabdás fát is, amelyet az ünnepek után sem kell kidobni, hanem kiültethetjük a kertbe.

Ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig otthonunk dísze maradjon a karácsonyfa, bevethetünk néhány trükköt. A fenyőt csak a díszítés előtt vigyük be a szobába! Ha olyan talpunk van, amelybe vizet lehet önteni, a fa behelyezése előtt érdemes egy-két centit lefűrészelni az aljáról, hogy növeljük a nedvességfelszívó képességét.

– A földlabdás fát kifelé és befelé is szoktatni kell – tudtuk meg Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikustól. – Nem szabad a vásárlás után rögtön bevinni a lakásba, hanem tároljuk a kertben, aztán minél tovább egy enyhén hűvös helyiségben, például egy pincében vagy egy garázsban! Mivel az élő fenyő földlabdás állapotában nagyon kényes, tilos fűtőtest vagy radiátor közelébe tenni, ettől ugyanis úgy érzi, hogy megérkezett a meleg, és a rügyei kihajtanak.

Az, hogy milyen gyakran kell megöntözni, a lakás hőmérsékletétől is függ. Sem a kiszáradás, sem a pangó víz nem tesz jót neki, ezért ajánlatos mindennap megtapintani a földjét, és ennek megfelelően locsolni.

– Az élő, cserepes fenyőket tanácsos a lehető legrövidebb ideig a házban tartani – folytatta Kónya Kristóf. – Az ünnepek után a fenyőt a már leírt módon, először egy hűvös helyiségben szoktassuk a kinti hőmérséklethez, majd tegyük ki az udvarra, lehetőleg védett helyre! Tavasszal, amikor már felenged a talaj, el is ültethetjük. Ássunk neki akkora gödröt, mint a földlabdája! Az első nyáron gyakran öntözzük, mert érzékeny a szárazságra!

Ha mindezt végrehajtottuk, nagy esélyünk van rá, hogy a fenyőnk megmarad. Ha azonban a szoktatást kihagytuk, akkor sem biztos, hogy elpusztul, viszont mivel sokkhatás éri, az első évben nem fog növekedni. Megmarad abban az állapotában, ahogyan kiültettük, és a következő évben indul csak fejlődésnek.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...