Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lelkes hunyadis túraszervező
Pödörné Petróczi Henriett, Kádár Tibor és Horváthné Szabó Csilla (balról jobbra) havi egy túrát szervez a Hunyadi-iskola diákjainak, illetve szüleiknek.

„A fiataloknak óriási szükségük van a szabadidő hasznos eltöltésére”

Lelkes hunyadis túraszervező

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Több mint 15 éves túraszervezői tevékenységének elismeréseként a közelmúltban vette át az Ifjúsági Természetjárásért díjat Kádár Tibor, a Hunyadi-iskola tanára.

Az Ifjúsági Természetjárásért díjat a Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ) ítéli oda minden évben olyan személyeknek, akik kiemelkedő munkát végeztek az ifjúsági természetjárás fejlesztése, népszerűsítése érdekében. Kádár Tibort, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola történelem szakos tanárát a Lövér Természetbarát Egyesület terjesztette fel az elismerésre. A díjat április 9-én Budapesten vette át.

– 2006-ban alakult a Medvetalp Túracsoport – mesélte a tanár úr. – Két kolléganőmmel, Horváthné Szabó Csillával és Pödörné Petróczi Henriettel havi egy túrát szervezünk a Soproni-hegységbe, melyen főként hunyadis gyerekek vesznek részt a szüleikkel, gyakran 80–100-an is. Csoportunk jól beleillik iskolánk profiljába, hiszen TÉT tagozatos osztályainkban fontos szerepet kap a környezetismeret és -védelem.

A Medvetalp Túracsoport a városi túrarendezvényeken is rendszeresen részt vesz. Korábban többhetes vándortáboraik is voltak. Az egyik őszi túrán, a gombatúrán egy gombaszakértő is a csoporttal tart. Ő nem csupán a leszedett gombákat ellenőrzi, hanem számos érdekességet, tudnivalót is elmond a résztvevőknek. A decemberi túrán az állatokra is gondolnak, hiszen a téli időjárás nem kedvez az élelemkeresésnek. Ez alkalomból feldíszítik az „állatok karácsonyfáját”. Nagy népszerűségnek örvend a tavaszi kerékpár-, valamint az éjszakai túra is. A diákok a tanév folyamán pecséteket gyűjtenek. A legtöbb túrán részt vevő tanulókat a tanév végén Medvetalp sapkával és pólóval jutalmazzák.

– Úgy gondolom, az utóbbi években a túrázás egy kicsit leértékelődött, annak ellenére, hogy a fiataloknak óriási szükségük van a szabadidő hasznos eltöltésére, a jó levegőre, a mozgásra és a társas kapcsolatokra – folytatta a túracsoport vezetője. – A gyerekek idejük nagy részét a négy fal között töltik. Nagy örömmel tölt el, hogy sokan velünk tartanak, hiszen a kikapcsolódás mellett ilyenkor alkalmuk adódik a környezetük, a különböző természetes anyagok megismerésére, kézbe vételére. Mindenkit biztatok, hogy tartson velünk, hiszen a soproni erdő gyönyörű és felfedezésre vár. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...