Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lencsevégen az aranysakál
Az aranysakál az elmúlt évtizedekben folyamatosan terjed, ma már hazánkban is egyre több él. Fotó: Kránitz Roland

Kránitz Roland tavaly elnyerte Az év fotográfusa címet is

Lencsevégen az aranysakál

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

„Takarodjatok!” – mintha ezt kiáltaná a felbőszült aranysakál a körülötte szálló varjaknak. A ragadozót a közelmúltban kapta lencsevégre Szerbiában Kránitz Roland.

Az aranysakál (Canis aureus) az emlősök osztályának ragadozók rendjébe, ezen belül a kutyafélék családjába tartozó faj. Nádi farkas, réti farkas, toportyán és csikasz nevekkel is illetik.

Európa délkeleti részén és Ázsia mediterrán jellegű vidékein él, egészen Indokínáig. Korábban úgy vélték, hogy Afrikában is előfordul, de a DNS-vizsgálatok alapján ezt később cáfolták a kutatók.

A 19. századig egyébként hazánkban is gyakori volt, de élőhelyei visszaszorultak, 1942-t tartják a kipusztulás dátumának.

Az 1970-es évek végén, a ’80-as évek elején Bulgáriában az állomány hirtelen növekedni kezdett. Ez elsősorban az állattenyésztésben okozott gondot. Ebben az időszakban Magyarországon és Kelet-Németországban is észleltek fiatal kan egyedeket, de akkor még csak párat. A ’90-es évek elején telepedett meg újra a Dráva-síkon, Somogy és Baranya megyében. Azóta is folyamatosan terjed, ma már nincs olyan nagyobb térsége az országnak, ahol ne lenne bizonyíthatóan jelen.


Az aranysakál kiváló alkalmazkodó, jól idomult a száraz élőhelyekhez. Nem válogatós az étkezésben sem, Szerbiában a szeméttelepeken fogyaszt el mindent, ami emészthető számára. Az Ormánságban pocokra vadászik, hazánkban a vadászatokon kint hagyott, részben zsigerek, részben pedig a sebzett nagyvad vált nagy mennyiségben a táplálékává, de a gyümölcsöt, kukoricát is megeszi.

A felvételünkön látható aranysakált Szerbiában fényképezte Kránitz Roland. A fotóst korábban lapunkban már bemutattuk (legutóbb: A természet bűvöletében, Soproni Téma, 2022. december 21.), új sorozatunkban rendszeresen közöljük legfrissebb felvételeit. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...