Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megmentik a csőszházat?
A tervek szerint ősszel elkezdik a Balf és Fertőrákos között lévő csőszház felújítását. Fotó: Kocsis Miklós

Megmentik a csőszházat?

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A tervek szerint közösségi összefogással, társadalmi munkában mentenék meg, illetve újítanák fel a Soproni borvidéken az egyik még megmaradt csőszházat. Az épületet kulcsosházként szeretnék üzemeltetni.

A Soproni borvidék egyik jellegzetessége, hogy nincsenek borospincék a dűlőkben. A szőlőt a gazdák bent a városban, saját házuknál dolgozták fel. Így a szőlőterületen házakat építettek, ahova visszahúzódhattak a csőszök az eső elől, illetve ott tárolták a szerszámokat. Az egyik ilyen jellegzetes csőszház a Fehér út mellett állt. Erre egy évtizeddel ezelőtt rádőlt egy fa, ezért az épületet később lebontották.

Balf és Fertőrákos között azonban még megtalálható egy ház, amelyet a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa szeretne megmenteni. Az épületet korábban az önkormányzat adta át a hegyközségnek.

– A tervek szerint összefogással, szőlészek, borászok bevonásával közösen újítanánk fel idén ősszel a csőszházat, amelyet várhatóan jövő nyáron át is adunk – mondta lapunknak Molnár Ákos, a tanács elnöke. – Az újjáépített, kibővített létesítményt kulcsosházként szeretnénk üzemeltetni. A borászok tarthatnak itt bemutatókat, borkóstolókat, illetve fogadhatják az üzleti partnereiket. A csőszházból csodás rálátás nyílik a tájra, a borvidék Fertő tó felőli oldalára. Továbbá a dűlőtúrák egyik állomása is lehet. 

Kik voltak a csőszök? A szőlőcsőszt, vagy más néven szőlőpásztort rendszerint augusztus–november hónapokra fogadták fel a gazdák. Felügyeletük pedig általában a hegybíró vagy csőszbíró feladata volt. A csőszök tartották távol a szőlőtől az állatokat, madarakat – ehhez saját maguk készítettek riogató eszközöket. Emellett feladatuk volt a lopások megakadályozása is – ha ez nem sikerült, illetve a tolvajt nem tudták megnevezni, akkor maguknak kellett megtéríteni a károkat. A csőszök ideiglenes kunyhókban laktak, munkájukért előre meghatározott bért kaptak.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...