Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Miért potyog a sárkányfa levele?
Ha száraz a sárkányfa levelének a vége, akkor alacsony a levegő páratartalma – mondta lapunknak Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonos. Fotók: Filep István

Miért potyog a sárkányfa levele?

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A dracéna, vagy hétköznapi nevén sárkányfa az agávefélék családjába tartozik. Ahogy az mindegyik kedvelt szobanövényünkre igaz, származásának ismerete segít abban, hogy megtudjuk: hogyan is gondozzuk.

A sárkányfa természetes környezete Afrikában, a Kanári-szigeteken és Ázsiában található. Amellett, hogy mutatós, rendkívül hasznos növény is, nemcsak a levegő szén-dioxid-tartalmát csökkenti, hanem a formaldehid, a benzol, valamint a xylol mennyiségét is.

– Az ógörög eredetű dracéna Északkelet-Afrika elterjedt növénye, esőerdei aljnövényzet, éppen ezért a lakásban is jól tűri, ha az ablaktól néhány méterre helyezzük el. Csíkosabb fajtáit viszont világos helyre érdemes tennünk – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – Szereti a laza talajt, kétévenkénti átültetésekor tőzeges–homokos földkeveréket használjunk, melyet tavasszal és nyáron kéthetente, télen kéthavonta tápoldatozhatunk.

Miért is potyog a sárkányfa levele? A titok az öntözésben rejlik. Ha dobálja az alsó leveleit, és kókadtnak mutatkozik az öntözés ellenére, akkor túlöntöztük az előző alkalomkor. Ne álljon vízben, földje enyhén legyen csak nedves, és az sem baj, ha a felső réteg kiszárad.

– Röviden: kevés víz alulról – folytatta Lívia. – Ne öntözzük a növényt túl hideg vízzel! A levegőben viszont kedveli a párát. Ha szárazak a levelének a végei, az arra utal, hogy a levegő páratartalma alacsony az igényeihez.

Kártevői könnyen megbújhatnak a levelei belső tövében, ekkor az új hajtásokon sérülés mutatkozik. Megnyúlt növényünk visszavágva újrahajthat, a levágott leveles rész elültetve kigyökeresedik.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...