Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Minikertek palackban
– A floráriumot olyan helyre tegyük, ami fényes, de vigyázzunk, hogy közvetlenül ne érje napsütés – javasolta a virágüzlet-tulajdonos. Fotó: ­illusztrációó

A megfelelő edény megtalálása mindig kulcskérdés

Minikertek palackban

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Egyre népszerűbbek az üvegbe zárt minikertek, az úgynevezett floráriumok. Annak, aki ilyenre vágyik, érdemes szem előtt tartania, hogy egy palackba zárt erdő folyamatos gondozást igényel.

A boltokban rengetegféle floráriummal találkozhatunk, azonban ezeknek a nagy része hamar tönkremegy.

– A florárium titka a növényválasztás – tudtuk meg Zügn Judit virágüzlet-tulajdonostól. – Kicsi, alacsony, nedves–párás környezetet kedvelő és azonos igényű növényeket kell a minikertünkbe telepítenünk. Ahhoz pedig, hogy a kompozíció szép legyen, érdemes különböző magasságú, levélformájú, -színű és -méretű fajtákat választanunk.

A megfelelő edény megtalálása ugyancsak kulcskérdés. A legjobb egy teljesen tiszta, átlátszó üveg, ami lehet akvárium, befőttesüveg, üveggömb vagy -palack, az a lényeg, hogy a kezünk kényelmesen beleférjen, valamint legyen fedele.

– A minikert építését az üveg fertőtlenítésével kell kezdenünk – folytatta a szakember. – Ezután ki kell alakítanunk egy 1–2 centiméter vastag vízelvezetőt, ami egy réteg kavicsból és egy réteg növényi szénből áll. Ezt le kell fednünk valamilyen vízáteresztő, szintetikus anyaggal, például függönnyel vagy nejlonharisnyával, majd erre kerüljön körülbelül tíz centiméter vastagon a fertőtlenített virágföld.

Most már tetszetősen elrendezhetjük a növényeinket, ügyelve arra, hogy a levelük ne érjen az üveg falához.

– A floráriumot olyan helyre tegyük, ami fényes, de vigyázzunk, hogy közvetlenül ne érje napsütés, mert megéghetnek a növények – tette hozzá Judit. – Akkor ajánlott öntöznünk, amikor már száraznak tűnik a talaj, táp­oldatoznunk pedig nem kell. A növényeket viszont folyamatosan vissza kell vagdosni, csipkedni, hogy kicsik maradjanak.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...