Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
… mint hal a vízben
Csuka, süllő, dévérkeszeg is került múlt héten a soproni tavakba. Fotók: Filep István

Napjainkban egyre többen horgásznak Sopronban is

… mint hal a vízben

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

Temérdek csukát, pontyot, süllőt és keszeget telepít ezekben a hónapokban a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület az általa kezelt vizekbe.

Méretes fogakkal felvértezett ragadozók kerültek múlt csütörtökön a soproni Ibolya-tóba – aggodalomra azonban nincs ok, mindez ugyanis a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület gondosan megtervezett, új telepítési stratégiájának egyik állomása volt. – 114 kilogrammnyi süllőt engedtünk a tavakba – emelte ki Magyar Szilárd, az egyesület elnöke. – Napjainkban elképesztően nő a hazai horgásztábor. Az eddig nyilvántartott, általánosan 400–450 ezres közösség létszáma két év alatt a duplájára emelkedett.

A szövetségek számára hatalmas feladat, hogy minőségi és fenntartható kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak a folyamatosan gyarapodó közösségnek. Ezért kezdett nagyméretűnek számító halak telepítésébe a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület.

A világhálón is népszerű a program, amelynek talán leglátványosabb állomása, amikor 100 darab 7 és 9 kilogramm közötti, valamint kettő 15 kilogramm körüli pontyot telepítettek az egyesület kezelésében lévő vizekbe.

Mindegyikük hossza meghaladja a hatvan centimétert, vagyis az előírások szerinti felső határt. Ezért aztán nem is lehet a zsákmányt hazavinni, így is segítve a fenntartható horgászatot, a környezetvédelmet. Szintén figyelemre méltó része a programnak a 114 kilogrammnyi süllő telepítése az Ibolya- és a Szalamandra-tóba. Mindemellett közel ezeregyszáz kilogrammnyi keszeg is kerül a vizekbe, az idei sort pedig hat–hétszáz kilogramm csuka zárja majd. Magyar Szilárd leszögezte: jövőre is rengeteg halat telepítenek az általuk kezelt vizekbe.

Új elnök: A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület 7 vízterülettel rendelkezik, amelyek vízfelülete összesen 80 hektár. A 850 tagú szervezet októberben tartott tisztújító küldöttgyűlést. A korábbi elnököt, Hargitai Lászlót Magyar Szilárd váltotta. Az egyesület új vezetője országos, Európa- és világbajnoki címekkel is büszkélkedhet. A Magyar Országos Horgász Szövetségnél ő a 15, a 20 és a 25 év alattiak kategóriájának szakmai vezetője. Három, a horgászat iránt érdeklődő fiúgyermek édesapja.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...