Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mit hová dobjunk?

Kiadvány a tudatos szelektív hulladékgyűjtésért

Mit hová dobjunk?

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Vajon hová dobjuk a frissen tartó fóliát, a hungarocellt vagy éppen a lufit? Ilyen és számos hasonló kérdésre ad választ a Soproni Egyetem közgazdaságtudományi kara által gondozott hiánypótló kiadvány.

– A Hová dobjam?, avagy Szelektálj tudatosan! elnevezésű füzet a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő programsorozat része – emelte ki dr. Koloszár László intézetigazgató, egyetemi docens. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával több bemutatót, vetélkedőt is szerveztünk a témában, illetve a kar Erzsébet utcai épületében új kukákat helyeztünk ki, amelyek az egyetemisták számára egyszerűbbé teszi a szelektív hulladékgyűjtést. A projekt utolsó elemeként készítettük el a kiadványt.

A füzet olyan praktikus kérdésekre ad választ, mint például: mi legyen az összetűzött papírokkal, amiben ott a fémkapocs? Műanyaghulladék-e a hungarocell? Mi legyen az ablakos borítékkal vagy az alufóliával? A kiadvány illeszkedik a Zöld Egyetem gondolatkörébe, ami kiemelten fontos a soproni felsőoktatási intézmény számára.

Dancsecs Bálint egyetemi hallgató népszerűsíti a kiadványt a diákok körében. Sokan tartják őt csodabogárnak, mert az élet minden területén környezettudatos. – Faluról jöttem, és azt tanultam otthon, hogy semmit se dobjunk ki feleslegesen. Az életvitelemben is nagyon fontos a környezet megóvása, ennek jegyében a csomagolóanyagok használatát minimálisra szorítottam. Alufólia helyett sokszor felhasználható műanyag dobozokat vettem. A táskámon mindig van egy napelem, azzal fedezem a mobiltelefonom feltöltését. Beszereztem egy olyan összecsomagolható napelemet is, ami képes egy laptop töltésére. Otthon szeretek barkácsolni és kísérletezni mindenfélével, így építettem már egy napkövetőt, de érdekel a biogáz is. Rollerrel közlekedem, ami szerintem városi közlekedésre tökéletes.

A közgazdaságtudományi kar honlapján online formában is elérhető a Hová dobjam? elnevezésű kiadvány.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...