Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Ne vásárolj semmit!”
A hétvégi nagybevásárlásnál megtelnek a kocsik – a kezdeményezés szervezői azt kérik, hogy november 27-én senki ne vegyen semmit fotóillusztráció: Filep István

Hasznos felírni, hogy mi mindenre van szükségünk

„Ne vásárolj semmit!”

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A túlfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet a Ne vásárolj semmit! nap, amelyet hazánkban 2004 óta tartanak november negyedik péntekén.

– Mit is értünk túlvásárlás alatt? – tette fel a kérdést dr. Szóka Károly, a Soproni Egyetem docense. – Azt, amikor olyan árut vásárolunk, amit nem vagy csak kisebb mértékben használunk fel, azaz nagyjából feleslegesen vettük meg. Sokszor stresszlevezetésre használjuk a vásárlást, és megjutalmazzuk magunkat, vagy éppen unatkozunk, és elmegyünk „shoppingolni”. Ilyenkor vesszük meg azokat a dolgokat, amikre – ha őszintén belegondolunk – nincs is szükségünk. Mindemellett a netes és bankkártyás vásárlás könnyűsége is ebbe az irányba hajtja az embert.

A szakember tapasztalatai alapján karácsony közeledtével túl gyorsan döntünk személyi kölcsön felvételéről vagy hitelkártya igényléséről, ugyanakkor átsiklunk a hozzá kapcsolódó feltételek, az apróbetűs részek felett, ami a törlesztés során kellemetlen „meglepetéseket” okozhat. Kisebb trükköket is ajánl dr. Szóka Károly, így nem érdemes éhesen vásárolni, hasznos felírni: mi az, amire valóban szükségünk van, és csak annyi pénzt vigyünk magunkkal, amennyit költeni szeretnénk, valamint tanácsos napi limitet beállítani a folyószámlánkon.

– A Ne vásárolj semmit! nap-nak környezetvédelmi üzenete is van – tette hozzá dr. Polgár András, a Soproni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense. – Az „egyutas”, azaz egyszer használatos termékek mértéktelen használatával a fenntarthatatlanság irányába sodródunk. Túlhasználjuk bolygónk erőforrásait, ami a tartalékok felélését és a megújulásra képes készletek túlterhelését jelenti. Ennek beláthatatlan ökológiai következményei lesznek. Míg a túlfogyasztás napja 1970-ben globálisan december 23-ára esett, vagyis ezen a napon értük el a Föld túlfogyasztásának határát, úgy 2019-ben ez már rekord idő alatt, július 29-én jelentkezett. 2020-ban a COVID-19 járvány miatti korlátozások ezt a dátumot 3 héttel, augusztus 22-ére tolták vissza.

A szakember úgy látja: egyéni szinten fontos a helyi termelők és vállalkozások előnyben részesítése, az épületeink szigetelése, az élelmiszer-pazarlásunk és fogyasztásunk csökkentése, a tartós, csomagolásmentes termékek választása. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...