Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Négylábú segítőink
Hanzséros Mária kutyájával, Zorával már évek óta végez terápiás munkát Fotó: Griechisch Tamás

A kutyás terápia mindenkire nagyon jó hatást gyakorol

Négylábú segítőink

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A soproni óvodák, fejlesztő intézmények, idősotthonok rendszeres vendégei a terápiás kutyák. Hatalmas élményt nyújt egy-egy foglalkozás a sokoldalúan képzett állatokkal.

– Az utóbbi időben sokan érdeklődtek a terápiás képzés és a vizsgafelkészítés után. Ez jó hír, hiszen szükségünk is lenne új párosokra, mert folyamatosan nő az igény a foglalkozásaink iránt, a meglévő terápiás kutyaállományunk pedig sajnos közelít a nyugdíjas korhoz – mesélte Hanzséros Mária habilitációs kutyakiképző.

A terápiás állatok rendszeresen járnak óvodákba, ahol egyszerre 6–8 gyermek vesz részt a foglalkozásokon, emellett speciális területeken is tevékenykednek: fogyatékkal élő gyermekeket gondozó intézményekbe is ellátogatnak, jártak már pszichiátriai betegeknél, és örömmel látott vendégei az idősotthonoknak.

– A kutyás terápia kivétel nélkül mindenkire nagyon jó hatást gyakorol – mondta a szakember. – A mozgás- és idegrendszer fejlesztésétől kezdve az érzelmi intelligencia vagy éppen a beszéd fejlesztéséig számos területen tud egy jól képzett kutya segíteni. Van olyan autista csoportom, ahol 5 érintett gyermekkel dolgozunk együtt. A pedagógusoktól tudom, hogy azokkal a gyerekekkel addig nem lehetett egy légtérben foglalkozni, mert nem voltak jó hatással egymásra. Ugyanakkor, amikor megérkeztünk Zora nevű terápiás kutyámmal, szépen ültek egymás mellett, és örömmel dolgoztak együtt. A nehezen megnyíló, visszahúzódó, szorongó gyermekeket is remekül oldják a kutyás foglalkozások.

Adódik a kérdés, vajon melyik állat alkalmas a terápiás munkára? Mint a habilitációs kutyakiképző kiemeli: a méret és a fajta nem meghatározó. A legfontosabb dolog, hogy motiválható és kontrollálható legyen a kutya, és az is lényeges, hogy a gazda jól ismerje a négylábú társát, hatékonyan tudjon vele együtt dolgozni. A legideálisabb, ha a kutyát kölyökkorában szakember segítségével választják ki, ám felnőtt fejjel is el lehet kezdeni a képzést, amely szigorú szabályok szerint folyik, és egy kétlépcsős vizsga teljesítéséhez kötött. Ha valaki kutyájával szeretne terápiás feladatokat ellátni, annak fel kell készülnie a sok-sok képzéssel töltött órára, ám a segítő állatok gazdái szerint semmihez sem hasonlítható az az élmény, amelyet később együtt élhetnek át a közös munka során. 

Nyílt nap: Június 20-án, szombaton délután kutyaterápiás nyílt nap lesz a Soproni Kutyasuliban (Sopron, Kistómalom utca 1.). 14 és 16 óra között a gyerekeket játszóházba és bemutató foglalkozásokra várják, 16 órától pedig egy előadásra azokat a gazdikat, akiket a terápiás munka érdekel. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...