Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Négylábú sportörömök
Népszerű játék a puller (felvételünkön), amely gyorsan és intenzíven megmozgatja a kutyákat.

Négylábú sportörömök

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A felelősségteljes kutyatartáshoz hozzátartozik a fizikai és mentális fárasztás éppen úgy, mint a megfelelő táplálás. Előbbiekhez nyújthatnak segítséget a különböző kutyás sportok.

– Gyakorlatilag bármilyen kutyával kipróbálhatunk bármilyen kutyás sportot, természetesen vannak fajták, amelyek alkatukból, temperamentumukból, ösztönkészletükből kifolyólag bizonyos sportokban eredményesebbek lehetnek – mutatott rá Hanzséros Mária habilitációs kutyakiképző. – A választék a kutyás sportokból hazánkban is nagy, és a környéken is számos sportolási lehetőség várja a kutya–gazda párosokat. Amennyiben a célunk elsősorban a hétköznapokban a gyors lemozgatás, olyan sportot keressünk, amelyet könnyen, pár alkalom alatt el tudunk sajátítani, ráadásul kicsi az eszközigénye.

A szakember szerint ilyen sportolási lehetőség a gyors és intenzív lemozgatást biztosító puller (ügyességfejlesztő karika), amely minden méretű kutya számára jó választás lehet. Ugyanez igaz a hoopersre (karikás agitálás) is, amelynél csak a természetes mozgások jelennek meg, azaz nincs ugrás vagy szűk forduló, akár fiatal vagy idősebb kutyával is bátran kipróbálható. Ha egy gazda szeretne másokkal egy csapatban játszani, és el sem tudja képzelni a hétvégéjét közös edzés nélkül, akkor a flyball (labdás akadálypálya)remek választás. Egy kőkemény, adrenalinfröccsös csapatsportról van szó, ahol minden századmásodperc számít, ahol a kutyák és a gazdák egy célért küzdenek.

– Mindemellett vannak kicsit fajtaspecifikusabb sportágak is – tette hozzá Hanzséros Mária. – Véleményem szerint minden terelőkutyás gazdinak kell az az élmény, amikor a kutyája a nyáj mellett egyszer csak elkezd ösztönből terelni, vagy az agarasnak, amikor a kutyája „bekapcsol” és megindul a műnyúl után.

A szakember kiemelte: fontos a biztonság és a sérülések megelőzése, ezért ha szeretnénk kipróbálni egy kutyás sportot, keressünk oktatót vagy kutyaiskolát, ahol van lehetőség szakszerű felügyelet mellett megtanulni az alapokat!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...