Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Négylábú társaink
Feltétlen elfogadás, szeretet, a napirend és a gondoskodás megtanulása – ezeket kaphatja egy gyerek a kutyától. Fotóillusztráció: Filep István

A szakember kétéves kor felett ajánlja a kutyavásárlást

Négylábú társaink

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Különösen mély kapocs alakulhat ki egy kisgyermek és egy kutya között, ha együtt nőnek fel. Ám ha a baba nem kutyás családba születik, a négylábú kiválasztásánál néhány szempontot érdemes figyelembe venni.

– Fontos tisztázni, hogy a szülők szeretnének kutyát, vagy a kisgyerek vágyik rá – kezdte Koncz Nikoletta, a Soproni Kutyaiskola vezetője. – Ha a gyermek a kezdeményező, akkor valószínűleg aktívabban részt vesz majd a gondozásában. Totyogós kor előtt nem javaslom a kutyavételt vagy örökbefogadást, hiszen a kutyusok sok esetben nagyon jól kijönnek a még helyet nem változtató babával, ám miután elkezdenek kúszni, mászni, felállnak, aktívan nyúlnak mindenért, a kutyák egy része morgással jelezheti: nem tetszik nekik, hogy megváltozott a baba viselkedése. Ezért ajánlom inkább kétéves kor felett a kutyavásárlást.


A szakember szerint ezek után harmonikusan, mély szeretetben nevelkedhetnek együtt a kisgyerekek és a kutyusok. Előbb-utóbb érdemes apróbb feladatokkal is megbízni a kicsi gazdát: engedjen vizet a tálkájába, dobjon el egy kislabdát, így szép lassan kialakulhat a felelősségérzet a kisgyerekben.

– A kis testű kutyákat elsősorban a lakásban tartják, ezért a praktikusság miatt olyan fajtákat ajánlok, amelyek kevésbé hullatják a szőrüket, ilyenek például az uszkárok – folytatta Koncz Nikoletta. – Jó választás lehet a spániel, a beagle, illetve a keresztezett fajták: a Bichon vagy a Lagotto. Ezek általában barátságos, kedves, jó kedélyű kutyusok. A közepes, nagyobb termetű kutyáknál kifejezetten gyerekbarát a dalmata, a golden retriever, a hovawart vagy a mókás basset hound, amelyik nagyon szeret a gyerekekkel bohóckodni.


Niki maga is számtalan esetben megtapasztalta, mennyi mindent kaphat a kisgazdi a négylábú kedvencétől: a feltétlen elfogadást, a szeretetet, a napirend és a gondoskodás megtanulását. Ennek jegyében nyáron országosan is egyedülálló kutyás táborokat szervezett soproni és a környéken lakó gyermekeknek, ahol a táborozók vagy saját kutyusukkal érkeztek, vagy kaptak egy „kölcsön” kutyát.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...