Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű hazai finomságok

Több környékbeli termelő bemutatkozási lehetőséget kap az új üzletben

Népszerű hazai finomságok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre népszerűbbek hazánkban azok a kis üzletek, amelyek a hazai kistermelők minőségi portékáit kínálják. A szakember szerint a koronavírus-járvány még inkább ráirányította a figyelmet a tudatosabb vásárlásra.

– Egyre többen figyelnek arra, hogy milyen élelmiszerek kerülnek a család asztalára – mutatott rá dr. Mészáros Katalin, a Soproni Egyetem közgazdaság-tudományi karának egyetemi docense. – Kutatásaim szerint a fogyasztók egy része tart azoktól a nagy üzletláncolatban található termékektől, amelyek távolabbi országokból érkeznek, hiszen nem tudják, milyen anyagokkal, vegyszerekkel kezelték őket, hogy tartósabbá váljanak. A hazai termékeket ebből a szempontból nyomon követhetőbbnek találják. Mindemellett meghatározó a kistermelők által nyújtott ízélmény, a természetközelibb gazdálkodás, a kevésbé gépesített élelmiszer-előállítás, a hagyományosabb technológiák alkalmazása.

A szakember szerint gazdaságélénkítés szempontjából is hasznos, ha a hazai kistermelőknek szavazunk bizalmat. Egyre nagyobb az igény a személyesebb vevő–vásárló viszonyra, amelyet egy kisebb üzlet kínál. Dr. Mészáros Katalin azt tapasztalta, amikor a rendszerváltás után megjelentek a nagyobb üzletláncok hazánkban, sokan leegyszerűsítették a bevásárlást. Mára sokkal árnyaltabbá vált a kép, több időt szánunk a bevásárlásra, így vannak termékek, amelyekért továbbra is a hipermarketekbe megyünk, ám egyre inkább felfedezzük kedvenc kis speciális üzletünket.

Sopronban is több olyan boltot találhatunk, ahol a hazai termelők kínálatából választhatunk. Közéjük tartozik a belváros szívében megnyílt legújabb kis üzlet, amelynek polcain hazai termelők finomságai: házi sajtok, füstölt áruk, lekvárok, szörpök, fűszerek, mézek sorakoznak.

– Hiszünk a hagyományos magyar ételekben, ízekben, és abban is, hogy mindezt lehet egészségesen, a 21. század követelményeinek megfelelően tálalni – mondta Kovács Szabolcs Péter üzletvezető, aki abban bízik, hogy egyre több Sopron környéki termelő is bemutatkozási lehetőségre talál majd az üzletben.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...