Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű napenergia

Hitellel is ösztönzik a környezetbarát rendszerek kiépítését

Népszerű napenergia

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Aki nyitott szemmel jár Sopronban és környékén, az felfigyelhet arra, hogy egyre több ház tetején jelennek meg a napelemek. Környezettudatos, hosszú távú tervezésről árulkodik, ha valaki a napenergia hasznosítása mellett dönt.

– A napelemes rendszerrel ma már nem csupán a normál „villanyfogyasztást” lehet kiváltani, hanem egy családi ház esetében akár a teljes fűtésrendszert is elláthatjuk napelemekről – mondja a téma szakértője, Baltigh Ágoston. – A napelemek élettartama rendkívül hosszú: 30–40 vagy akár 50 évre lehet velük tervezni. Az egyszeri beruházás megtérülési ideje körülbelül tíz esztendő.

A lakossági beruházást ösztönzi, hogy jelenleg nullaszázalékos hitellel lehet napelemes rendszert telepíteni, a futamidő pedig akár 10–20 évre is választható, ami így a havi kiadásban nem jelent pluszköltséget, hiszen az áramszámla helyett hitelt fizetünk. Szinte minden házra lehet napelemet szerelni, de létezik földre telepített változat is. A szakember szerint a legkisebb rendszer, amit megéri telepíteni, az minimum 7–8 napelemből áll, ennek költsége jelenleg nagyjából egymillió 200 ezer forint, és ezzel havonta 10–12 ezer forintos áramszámla spórolható meg. Magyarországon a háztartások jellemzően 3 és 5 kW közötti teljesítményt állítanak elő napenergiával, amit körülbelül 10–15 napelem termel meg. Aki már fűteni is szeretne napenergiával, annak 8–10 kW (vagy ennél nagyobb) teljesítményre van szüksége.

Az új építésű házaknál egyre gyakoribb, hogy már a tervezéskor számolnak a napenergia használatával. A 2020-as esztendő vízválasztó év lesz az építőiparban, ekkor lép életbe az az EU-s rendelet, amely a környezetvédelmet támogatja azzal, hogy folyamatosan és több lépcsőben szigorítja az épületek energiatakarékossági irányelveit. A napelem használatával egyszerűbb megfelelni a szigorúbb előírásoknak. Ha kiemelten energiatakarékos családi házat építünk, akkor az nemcsak környezetbarát lesz, de a családunk pénztárcáját is kíméli, illetve kedvezőbb lakókörnyezetet biztosít – mutat rá a szakember.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...