Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nordic walking profi szinten
– A helyes technika szerint kicsit előredöntjük a felsőtestünket, a felkarunk, az alkarunk és a bot pedig egy párhuzamos vonalat képez – ezt be is mutatta lapunknak Hollósy-Gecseg András, a N

Nordic walking profi szinten

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Néhány éve még furcsán néztünk az erdőben botokkal sétálgató emberekre, manapság azonban divatossá vált a nordic walking. Fontos viszont a megfelelő bot kiválasztása és a helyes technika.

– Sokan abba a hibába esnek, hogy maguk mellett botozgatnak, és kihagyják a bot hátranyújtását – tudtuk meg Hollósy-Gecseg Andrástól, a Nordic Walking Sopron alapítójától. – A helyes technika úgy néz ki, hogy kicsit előredöntjük a felsőtestünket, a felkarunk, az alkarunk és a bot pedig egy párhuzamos vonalat képez. A botokkal fejtsünk ki erőt a talajra, de ne lefelé, hanem hátrafelé! Amíg még nem megy rutinosan a váltott karokkal való mozgás, a páros bothasználattal is érdemes gyakorolni.

Ha jól akarjuk végezni a sportot, lépjünk fél–másfél lábfejjel hosszabban! A gyaloglási tempónkat természetesen fokozzuk, de ne rohanjunk! A megfelelő technika elsajátításában sokat segíthet egy gyakorlott nordicos, de Andrásnak a ­YouTube-on is találhatóak bárki számára elérhető videói, amelyeket már több mint harmincötezren néznek.

– Mivel a helyes bothosszúság alapvető fontosságú, igyekezzünk olyan helyen beszerezni az eszközt, ahol alkalmunk van kipróbálni – folytatta András. – A bot magasságát úgy határozhatjuk meg, hogy a testmagasságunkat megszorozzuk 0,68 századdal. Ha megfogjuk a botot, arra is figyeljünk, hogy a kezünk maximum három–öt centiméterre legyen a vízszintes sík alatt, vagyis lefelé mutasson!

További részletek, fotók és videók a Nordic Walking Sopron facebook-oldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...