Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Növények vegyszer nélkül
A különböző időben elvégzett metszésekkel, visszavágásokkal megszabadíthatjuk a növényt a károkozóktól. Felvételünkön a Lippai-iskola diákjai metszés közben. Fotó: Németh Péter

Dr. Varga Mária: a permetező anyagok nemcsak a kártevőket pusztítják el

Növények vegyszer nélkül

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Vajon hogyan lehetnek egészségesek növényeink: virágaink, palántáink, bokraink, gyümölcsfáink anélkül, hogy vegyszereket használnánk? Dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó szerint számtalan módja létezik mindennek.

– Azt tapasztalom, hogy ha betegség támadja meg a növényeinket, akkor azonnal növényvédő szerekhez nyúlunk, amelyek kémiai anyagok, így nemcsak a kártevőket pusztítják el, hanem az egész környezetet rombolják, a hasznos élő szervezeteket károsítják, és nem utolsó sorban az emberre is nagyon veszélyesek – emeli ki dr. Varga Mária. – A vegyszergyártókat anyagi érdek fűzi ahhoz, hogy preferálják a termékeiket. Másrészt, még ha nem is környezettudatos, de tényleg ez a legegyszerűbb módja, hogy valaki megszabaduljon a károkozóktól. Nem szabad elfelejteni, hogy akadnak más, finomabb módszerek is, csak azokhoz kicsit többet kell figyelni, jobban meg kell ismerni a károsítók életét, jellemzőit.

A természetes védekezés egyik lehetősége, ha figyelembe vesszük azt, hogy az egészséges növényeket sokkal kevésbé támadják meg a károkozók, mint a gyengébb példányokat. Ennek jegyében érdemes a növényeinket időről időre átvizsgálni, és a kevésbé fejlődőket eltávolítani. Sokan elfelejtik, hogy a növény ott érzi a legjobban magát, ahol őshonos. A szakember példának említi a tujákat, amelyek sorra betegszenek meg környékünkön is. Ennek az az egyszerű oka, hogy úgy hozták be őket hazánkba egykoron, és az időjárási viszonyok nem kedveznek számukra. Hiába vegyszerezzük, öntözzük, a hosszabb nyári szárazságot nem bírják, mivel a párás levegő élteti őket. Jó ellenpélda az őshonos tiszafa, amely a fertődi Esterházy-kastélyban évszázadok óta remekül érzi magát.

Számos technikai eszköz és gyakorlati kivitelezési lehetőség adott a vegyszermentes megelőzésre. Különböző időben elvégzett metszésekkel, visszavágásokkal megszabadíthatjuk a növényt a károkozóktól, megakadályozhatjuk vele a továbbszaporodásukat. Létezik feromoncsapda, amely nem vegyszer, hanem olyan illatanyag, amely a hím károkozókat ejti el, így megakadályozza a későbbi megtermékenyítést. Kisebb megbetegedéseket olyan természetes szerekkel is tudunk kezelni, mint a tejsavó és a csalánlé. Utóbbi három évben nagy gondot jelent környékünkön is a dióhéj fúrólégy, amely a még éretlen dió héja alá teszi le lárváit, így nem fejlődik ki a gyümölcs. Természetes módon úgy védekezhetünk ellene, ha addig, amíg báb alakban a föld alatt van, letakarjuk a földet a fa alatt egy fekete fóliával. A beteg növényt különböző biológiai módszerekkel is gyógyíthatjuk, erre jó példa a szelídgesztenyefák megmentése az őket sújtó kéregráktól. 

Virágos Sopronért

Folytatódik az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat. Március 13-án, szerdán 17 órakor a Ligneum látogatóközpontban dr. Varga Mária növényvédelmi szakember tart előadást Egészséges növények – vegyszer nélkül címmel, majd Horváth Sándor nyugalmazott főkertész, életmód-tanácsadó beszél az időszerű tavaszi teendőkről. A rendezvényen közreműködik Orbán Júlia Radnóti-díjas versmondó. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...