Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyílik Betlehem csillaga
Fotó és szöveg: Benke Éva

Nyílik Betlehem csillaga

| Zöld Sopron

Az ernyős sárma minden neve valamilyen hozzátársított tulajdonságra utal.

 Hívják Betlehem csillagának, ernyős madártejnek, kígyóvirágnak és a vigasz virágának is. Hatszirmú, csillogó fehér virágai fürtökben nyílnak, kivilágítanak a sötétzöld fűből. Esténként összecsukódnak, ilyenkor a szirmok kígyófejeket formáznak, melyek hosszú szárakon nyújtóznak felfelé. A termők mint sok kis ernyő sárgállnak a virágok közepén. A kígyócskák a fényre kinyílva csillagokká válnak, melyek közepén az ernyőszerű képletek az árnyék biztonságát, a védelmet szimbolizálják. A kígyó, a fény, a biztonságot adó ernyő és a csillag a keresztény kultúrkör jelentőséggel bíró szimbólumai. Ez a kis növény népi neveiben és megjelenésében mesél minderről.

Az ernyős sárma közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, mert úgy számunkra mérgező anyagokat tartalmaz, de hígított kivonatát a természetgyógyászatban múltbéli traumák feldolgozásának elősegítésére, vigaszt hozó növényi segítségként szokták alkalmazni. Érdekesség még, hogy a spárgafélék családjába tartozó, nálunk vadon élő növényt Észak-Amerikában dísznövényként kertekbe ültetik.


Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...