Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Okosan a klímával!

Okosan a klímával!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Ha klímaberendezést vásárolnánk, akkor mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű eszközt válasszunk.

 Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fogyaszt majd a gép, mert folyamatosan működnie kell. Ha pedig túl nagy teljesítményűt választunk, az a vásárlásnál is pluszköltséget jelent, nem is beszélve a magas üzemeltetési kiadásokról. – Fontos, hogy a telepítést mindenképpen szakember végezze, ugyanis nem mindegy, hogy hova kerül a beltéri egység – mondta Né­meth Lajos.


A klímszereléssel is foglalkozó szakértő hozzátette: nem egészséges, ha sokáig közvetlenül ránk fújja a hi­­deget a klíma, ez akár tü­­dő­­gyul­­ladáshoz is vezethet. A hő­­mérsékletet mindig úgy állítsuk be, hogy maximum 6–8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között.

A légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, ha­­­­­­nem a benti levegőt hűtik le vagy melegítik, és keringetik. Ép­­­pen ezért nagyon fontos a kli­­ma­­­tizált helyiségek rendszeres szellőztetése is.

A klíma jelentős mennyiségű port, at­­kát szűr ki a helyiség levegőjéből a mű­­ködése köz­­ben, már csak emiatt sem szabad meg­­feledkezni a meg­­felelő és rendszeresen el­­végzett kar­­ban­tar­tá­sá­ról, tisztításáról. A belső egység elpárologtatója rendszeres fertőtlenítése nélkül fertőző réteget hozhat létre a klíma hőcserélőjén a csepp­­víz­­tál­­cában és az el­­ve­­ze­­tő­­cső­­ben. A karbantartás során ezt távolítják el egy speciális, vegyszeres kezeléssel.

A kültéri egység szervizelése a hő­­cserélőn a nagy mennyiségű lerakódott por miatt szükséges, ami rontja a klíma hatásfokát és jelentősen csökkenti az élettartamát is. A szakember szerint már most érdemes felkészülni a nyári szezonra, aki ugyanis megvárja a meleget, az akár hosszabb időt is kénytelen lesz várni a karbantartásra.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...