Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Öltözzön színesbe a kertünk!
– Eltérő igényű növényeket nem érdemes összeültetni – javasolja Horváth Sándor, a GYSEV nyugalmazott kertészetvezetője. Fotó: Filep István

A muskátli népszerű hazánkban, kedveli a napot, de a félárnyékot is bírja

Öltözzön színesbe a kertünk!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az időjárás már enyhébb, így a kerttulajdonosok egyre nagyobb kedvet éreznek ahhoz, hogy virágokkal bűvöljék el magukat és az otthonukba látogatókat. A hagyományos muskátli és petúnia mellett számos más növény mellett is dönthetünk.

Ahogy arról már rengetegszer írtunk, a növények kiválasztásánál a kertünk adottságainak ismerete mellett az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az adott fajta őshazájával, hiszen ha ahhoz hasonló körülményeket tudunk biztosítani számára, akkor fogja magát igazán jól érezni nálunk.

– A kerti növényeket több csoportba sorolhatjuk: napigényes, hidegtűrő, árnyékkedvelő, árnyéktűrő, vízigényes és szárazságtűrő – tudtuk meg Horváth Sándortól, a GYSEV nyugalmazott kertészetvezetőjétől. – Érdemes utánajárnunk annak, hogy melyik csoportba tartoznak a növényeink, hiszen eltérő igényűeket nem javasolt összeültetni sem. Déli fekvésű erkélyre, kertbe nyugodtan telepíthetünk napigényes növényeket. Ezek közé tartozik a muskátli és a petúnia, amelyek azért is annyira népszerűek, mert igénytelenek. A muskátli annyira a magyarok szívéhez nőtt, hogy arról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy Dél-Afrikából származik. Kedveli a napot is, de a félárnyékot is bírja.

Csodálatos dísze lehet az erkélyünknek a bársonyvirág is, aminek mindössze arra van szüksége, hogy naponta öntözzük, és akkor egész nyáron ontani fogja a virágokat. Ugyancsak szereti a napot a sarkantyúka, melynek leveleivel pikánssá tehetjük még a salátát is.

– Északi és nyugati fekvésű erkélyre vagy kertbe jó választás a gumós begónia, ami ráadásul könnyen át is teleltethető a gumójáról – folytatta Horváth Sándor. – Hálás növény: rózsaszín, fehér vagy piros virágaiban egész nyáron gyönyörködhetünk, viszont nem szabad kitennünk a tűző napra. Szintén árnyékkedvelő a vízifukszia, ami a sárga kivételével minden színben fellelhető. A hidegtűrők közé a tavaszi virágok tartoznak, többek között az árvácska, a nefelejcs és a gombvirág.

Azoknak, akik alkalmanként hosszabb időre elutaznak, érdemes kaktuszféléket vagy pozsgásokat választaniuk, amelyek hetekig bírják öntözés nélkül.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...