Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Öntözzünk mértékkel!
A szakember azt javasolja, hogy minél világosabb helyre, csoportokban helyezzük el a növényeinket Fotó: Filep István

Télen a növényeknek lelassul az anyagcseréjük

Öntözzünk mértékkel!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A hidegebb évszakokban a növényeink másfajta gondoskodást igényelnek, mint nyáron. A napsütéses órák számának csökkenése miatt a tél számukra a „túlélés” időszaka, amiben érdemes támogatnunk őket.

A lakásban való lét a kinti növényeink számára a valódi élőhelyükhöz képest rendkívül fényszegény, ugyanakkor a fűtött szoba melegéhez sincsenek hozzászokva. Ilyenkor lelassul az anyagcseréjük, nem fejlődnek, ha esetleg hoznak új hajtásokat, azok szinte biztosan világoszöld, megnyúlt, életképtelen szövetek. A legjobbat akkor tesszük velük, ha alkalmazkodunk a lelassult életciklusukhoz. 

– Ha megoldható, minél világosabb helyre, csoportokban helyezzük el a növényeinket, ugyanis az egyik párologtatása jót tesz a másiknak – tudtuk meg Zügn Judit virágkötőtől. – A legkedvezőbb számukra egy 5–10 fokos fényes helyiség. Ha nem rendelkezünk folyosóval vagy télikerttel, és a radiátor közelébe kerülnek, tegyünk alájuk alátétet! Töltsük fel kaviccsal, agyaggranulátummal vagy homokkal, és öntsünk rá vizet! Ügyeljünk arra, hogy a víz ne érje a növény gyökerét, hiszen a művelet célja nem az öntözés, hanem a párologtatás.

A növényeket télen ritkábban öntözzük, és egyáltalán ne tápoldatozzuk! A kaktuszok és a pozsgások rendkívül fényigényesek, viszont télen nem szabad őket meglocsolni. A teleltetés tulajdonképpen folyamatos játék: az elegendő, de nem túl nagy mennyiségű öntözővíz eltalálása érdekében.

– A legrosszabb megoldás a túlöntözés – folytatta a szakember. – A gyökérzet rothadását a pangó víz okozza, ilyenkor természetesen érdemes az öntözést mérsékelni, a növényt pedig áthelyezni egy világosabb helyre. A levelek barnulása legtöbbször ugyancsak a túlöntözés következtében megjelenő gombásodásnak köszönhető, amit gombaölőszeres öntözővízzel lehet orvosolni. Azoknál a növényeknél, amelyeket nyáron a szabadban tartanak, gyakori probléma, hogy miután beviszik őket a lakásba, moly- vagy pajzstetű jelenik meg rajtuk. Hatékony megoldást jelenthetnek a cserépbe dugható, rovarölő szereket tartalmazó vegyszeres rudacskák.


Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...