Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őrizzük meg a zamatot!
– A paradicsomlé elkészítésénél kevesebb egyszerűbb dolog létezik – mondta Ölbei Kinga. Fotó: Filep István

Őrizzük meg a zamatot!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Javában tart a paradicsom és az uborka szezonja, melyekből érdemes eltennünk a vitaminban kevésbé gazdag, hidegebb napokra is. Írásunkban ehhez adunk néhány ötletet.

A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségünk vagy gyümölcsünk. Hogy melyik, az a mai napig vita tárgyát képezi. Egy különleges színanyag, a sejtvédő likopin a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben. A nyers paradicsomban lévő likopint az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. Főzés során azonban a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak és a paradicsom ivóleveknek, mint a nyersnek.

– A paradicsomlé elkészítésénél kevesebb egyszerűbb dolog létezik – tudtuk meg Ölbei Kingától, aki rendszeresen tesz el paradicsomot. – Csak leszedem a bokorról a szemeket, megmosom, a hibátlan részeket fazékba teszem. Felforralom, és körülbelül 20 perc múlva lekapcsolom. Megvárom, amíg a főzet kihűl, és passzírozom. Ezután fertőtlenített üvegekbe teszem, és dunsztolom.

A nyár másik slágere a kovászos uborka, ami viszont fermentálással készül. Szintén könnyen elkészíthető, ráadásul a fermentáció során a zöldség tápláló enzimekkel és probiotikumokkal is gazdagodik, amelyek hozzájárulnak az emésztés támogatásához és az immunrendszer erősítéséhez.

– Az uborkák kiválasztásánál figyeljünk rá, hogy kemények és nagyjából egyforma méretűek legyenek! – ajánlotta Kinga. – Az, hogy keresztbe bevágjuk-e őket vagy meghagyjuk egészben, egyéni ízlés kérdése, én először hosszanti irányban kétszer be szoktam vágni. Ezután beleteszem őket egy nagy befőttes üvegbe, majd ráteszem a következőket: 1 csapott evőkanál só, 1 babérlevél, fél kávéskanál egész feketebors, fél kávéskanál mustármag, 1 gerezd fokhagyma, egy pici kapor, és öntök rá 2,5 liter meleg vizet, egy szelet gézbe tekert kenyeret pedig a tetejére helyezek. Ezután kihelyezem az üveget a napra három napra. Igazán jó akkor lesz, ha éjjel is 20 fok feletti a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

A lepkék védelmében

A lepkék védelmében

2024. 09. 04. | Köves Andrea

A természetjárók szívesen gyönyörködnek a színes lepkékben, megfigyelésük, számlálásuk azonban tudományos szempontból is fontos információkat árul el....

Megjelent  Az útikönyv

Megjelent Az útikönyv

2024. 09. 04.

Megjelent a Magyarország tájegységeit bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált Magyarország – Az útikönyv című kötet.