Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ősszel is szépítsük az erkélyt!
– A balkonládákba ősszel ültessünk árvácskákat, nefelejcset – javasolta Horváth Sándor. Fotó: Filep István

Balkonládák!

Ősszel is szépítsük az erkélyt!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Bár Magyarországon kevésbé elterjedt, nemcsak nyáron boríthatjuk virágba a balkonunkat, hanem az év többi részében is gyönyörködhetünk a szépségében.

Még néhány hétig pompáznak a tavasz végén elültetett virágaink, azonban hamarosan búcsút kell vennünk tőlük.

– Régen a muskátlikat könnyű volt átteleltetni: falun az volt a szokás, hogy gyökérnyaknál fogva, földesen, fejjel lefelé felkötötték őket a kamrában – mesélte Horváth Sándor, a GYSEV nyugalmazott kertészetvezetője. – A mai, rövid tenyészidejű fajták azonban érzékenyebbek, így csak világos, napos helyen telelnek. Jó megoldás, ha egy 12–14 fokos helyiségbe, például a lépcsőházba tesszük ki a ládáinkat. Azok, akiknek nincs erre alkalmas helyük, nem tudnak mást tenni, mint hogy kidobják őket, és májusban újakat vesznek. Előtte azonban még érdemes megszórni a földjüket Osmocote műtrágyával, hogy sokáig ontsák a virágokat.


Ha nem akarunk a következő tavasszal muskátlira költeni, még megpróbálhatjuk, hogy a három–négyleveles hajtásokat két–hármasával laza földbe dugványozzuk kis cserepekben vagy akár egy szaporítóládában; világos, hűvös helyen átteleltetjük, és tavasszal, amikor közeledik a jó idő, átültetjük azokat virágládákba.

– A balkonládákat azonban az őszi–téli időszakra sem kell üresen hagynunk – folytatta Sanyi bácsi. – Beültethetjük azokat árvácskával, nefelejccsel: akár azonos színűekkel, akár vegyesen is jól mutatnak. A nefelejcset sokan azért nem kedvelik, mert ősszel nem virágzik, csak zölden díszlik. Ám esztétikus és változatos környezetben tavasszal annál szebb lesz. Az ültetés után két növény közé öt–tíz centiméteres mélységbe már behelyezhetjük a tulipánhagymákat is. Aki nagyon előrelátó, az variálhatja a rövid és hosszú tenyészidejűeket.


Így szinte egész télen virítani fog az erkélyünk, ha pedig netán mínusz tizenöt–húsz fokra esne vissza a hőmérséklet, a virágok látványát szép fenyőgallyakkal, termésekkel pótolhatjuk. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...