Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Oszlopos gyümölcsfák
Az igazi oszlopos fák maximum 80 centiméter szélesek, így egy nagyobb méretű fadézsában is elférnek. Fotóillusztráció

Kertészkedési tanácsok

Oszlopos gyümölcsfák

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Mind több helyen találkozhatunk az oszlopos gyümölcsfákkal, valószínűleg azért, mert kisebb helyet foglalnak, így akár az erkélyen is nevelgethetjük őket, igényeik pedig nem nagyobbak, mint hagyományos társaiké.

Az oszlopos fák nemesítése az 1960-as években kezdődött, amikor is Kanadában a természetben találtak egy oszlopos almafát. Azóta az oszlopos alma-, körte-, szilva- és cseresznyefa nemesítése már jól bejáratott, a különlegesebb gyümölcsfák esetében azonban még csak kísérleti fázisban van.

Ezek a növények azért is praktikusak, mert az emberek egyre kisebb telkeken élnek. Az igazi oszlopos fák maximum 80 centiméter szélesek, így egy komolyabb méretű fadézsában is elférnek. Lengyel- és Csehországban különösen közkedveltek ezek a növények, ahol méteres távolsággal ajánlják az ültetésüket.

Népszerűségük másik oka, hogy megfelelő feltételek és gondozás mellett akár 8–10 évig is élnek.

A metszésük is sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos gyümölcsfáké. Mivel az alapjuk orsó vagy szuperorsó, arra kell odafigyelnünk, hogy egy vezért hagyjunk, az oldalágakat pedig mindig metsszük le. A növényvédelmi teendők sem különböznek a közönséges koronájú gyümölcsfáknál alkalmazottaktól. Arra viszont számíthatunk, hogy tavasszal virágtömeg jelenik meg a fán, és ha nem akarjuk, hogy apró, íztelen legyen a termés, akkor még zölden végezzünk gyümölcsritkítást.

Eddig csupa szépet és jót írtunk az oszlopos gyümölcsfákról, ezért joggal merülhet fel a kérdés sokakban, hogy miért nem tart mindenki ilyet a kertjében.

A különböző világcégek ráálltak ezeknek a fáknak a nemesítésére, és szabadalmi oltalom alatt álló saját fajtákat hoztak létre, amelyeket a NÉBIH rendszeresen ellenőriz is. Nehezebben beszerezhetőek, a forgalmazásuk kötöttebb, a szabadalmi oltalmi vagy licencdíj miatt pedig jóval drágábbak is a közönséges koronájú gyümölcsfáknál.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...