Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvatosan az erdőben!
Még mindig munkát ad az erdőgazdaság szakembereinek az április közepi havazás és az erős szél Fotó: Németh Péter

Két brigád dolgozik a faeltakarításon a turistautaknál

Óvatosan az erdőben!

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Az április közepi havazás és erős szél következtében helyenként kidőlt fák, letört faágak miatt fokozott óvatosságot kér a túrázóktól a parkerdőt fenntartó TAEG Zrt.

Két brigád folyamatosan dolgozik a soproni parkerdőben lévő turistaútvonalak megtisztításán. A városhoz közelebb eső részeken, mint a Lövérekben, a Károly-kilátó térségében már végeztek. Ám munkájukra minden bizonnyal még hosszú napokig szükség lesz. 

– Az április közepi havazás és az erős szél jellemzően a turistautak mentén okozott károkat – tudtuk meg Bánáti Lászlótól, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kommunikációs és parkerdei igazgatójától. – A fák már kezdtek kilevelesedni, így nagyobb felületen érte a növényeket a csapadék, amely több helyen meg is fagyott. A fiatalabb telepítésű fák közül több kidőlt, az idősebbeknek pedig letörött több águk. Érdekesség, hogy a hó által okozott károk foltokban fordulnak elő. Van, hogy több száz méteren át jól járható az út, s utána pedig emberes torlasszal találja szembe magát a túrázó.

Bánáti László hozzátette: a tú­­­­rázók fokozott óvatossággal keressék fel az erdőt, ugyanis a letörött és fennakadt ágak balesetet is okozhatnak. Baj esetén pedig sokszor nehéz segítséget kérni. Az erdő mélyén például nincs térerő. Ha lehet, akkor ne egyedül, hanem inkább csoportosan induljanak útnak a kirándulók.

– Az erdőgazdaság a Szárhal­­mi- és a Dudlesz-erdővel együtt összesen háromszázhatvankilenc kilométer hosszú jelzett tu­­ris­­tautat tart fenn – mondta az igazgató. – Ekkora terület bejárása nem egyszerű feladat. Szívesen vesszük a la­­kossági bejelentéseket. Így olyan helyeken is rendet tehetünk, ahova adott esetben csak később jutnánk el. A kitermelt fát elhozzuk és szak­­szerűen feldolgozzuk. Ott, ahol szükséges, a telepítést is elvégezzük.

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...