Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Senki sem írhatja felül  a soproniak akaratát!”
Dr. Farkas Ciprián polgármester (b) és Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j) a helyszínen egyeztetett a Fertő-part fejlesztéséről. Fotó: Filep

Dr. Farkas Ciprián: A baloldal alaptalanul támadja a Fertő-parti fejlesztéseket

„Senki sem írhatja felül a soproniak akaratát!”

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

– A baloldal a soproni emberek akarata ellenére akadályozza a Fertő-parti fejlesztéseket – jelentette ki dr. Farkas Ciprián. A polgármester a Soproni Témának adott interjúban kitért arra is, hogy a beruházás minden szempontból megfelel a környezetvédelmi előírásoknak.

– Polgármester úr, a Fertő-parton valósul meg az ország jelenlegi legnagyobb turisztikai beruházása. A fejlesztést azonban a baloldal különböző – jogtalan – kifogásokkal folyamatosan támadja.

– A Fertő-part magyar oldala hosszú évtizedekig Csipkerózsika-álmát aludta. Igaz, a rendszerváltáshoz közeledve már voltak tervek a fejlesztésre, de ezek nem valósultak meg. Az érdemi változás akkor következett be, amikor 2015-ben a magyar kormány és Sopron városa megkötötte az országban elsőként a Modern Városok Program szerződést. Ennek egyik fontos alapköve volt a Fertő-part fejlesztése. A soproni emberek és a térségben élők régi vágya fogalmazódott meg ebben. A közös vágyunk, hogy legalább olyan szolgáltatásokat vehessünk igénybe a magyar szakaszon, mint az osztrákok otthon. A Fertő-part fejlesztése tehát már évek óta ismert. A kormány összességében harmincmilliárd forintot biztosít a munkálatokra.

– Igen, de a baloldal éppen a soproni emberekre hivatkozik, amikor támadja a fejlesztést.

– Ez teljesen érthetetlen. Érthetetlen és megdöbbentő, hiszen a soproniak már hat éve ismerik a programot, ráadásul a legutóbbi parlamenti és önkormányzati választásokon is ennek ismeretében szavaztak a Fidesz–KDNP jelöltjeire. Ezért hazug állítás a soproniakra hivatkozni. Nem a soproniak tiltakoznak, hanem néhány ember, akik hasznot szeretnének húzni abból, hogy megpróbálják felhergelni a közvéleményt. A környezetvédelem köntösébe öltöztetik politikai törekvéseiket. Néhány ember érdekét állítják szembe a közösség érdekeivel. Ez elfogadhatatlan, mert a fejlesztés eredményeként egy olyan közösségi tér jön létre, amely sokrétű kikapcsolódási, szabadidős és sportolási lehetőségeket biztosít a családoknak, s nem csak tíz–tizenöt embernek, akik többsége osztrák. Ők „birtokolták” a partszakasz ötven százalékát. A kedvezményezettek ezután a magyar emberek lesznek.

– Mi a helyzet a környezetvédelemmel?

– Először is tisztázzuk: a fejlesztés egy mesterségesen létrehozott szárazulaton valósul meg. A tervek maximálisan figyelembe vették a hazai és nemzetközi környezetvédelmi, vízügyi szabályokat, előírásokat. Az összes szükséges engedéllyel rendelkezik a beruházó. A programot jóváhagyta az ICOMOS magyar tanácsa, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága, a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a Fertő-táj Világörökségi Egyesület. Támogatják a Sopronban és a térségben élők, valamint természetesen az érintett polgármesterek is. A beruházás nem csupán a környezetvédelmi és vízügyi szempontoknak felel meg. Nagy hangsúlyt fektet a természet megőrzésére és bemutatására. Ezt a célt szolgálja az ökocentrum. A fejlesztés tehát egy komplex zöld program, amely biztosítja a fenntarthatóságot is.

– Az elmúlt napokban már tettlegességre is sor került, hiszen a Greenpeace aktivistái teljesen törvénytelen módon – kenukkal – lépték át az országhatárt, és okoztak jelentős károkat az építkezés idejére kihelyezett madárvédelmi hálókban.

– Ez az akció is bizonyítja, hogy a baloldal mindenre képes, de senki és semmi sem írhatja felül a soproniak akaratát. Ezúton is kérem, hogy hagyják abba az alaptalan és hazug vádakra épülő támadásaikat! A város példátlan fejlődési korszakát éli. Olyan közösségi és gazdasági beruházásokat valósítunk meg, amelyek nemcsak a családoknak, de a vállalkozásoknak is új perspektívát nyújtanak. Ezt a folyamatot próbálja megakasztani az ellenzék, de meggyőződésem, hogy eredménytelenül, mert a soproniak a fejlesztések mellett állnak, hiszen mint mindig, ezekben a kérdésekben is kikértük véleményüket.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...