Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szelektív papírgyűjtés otthon – a kék zsákok szabályai

| Zöld Sopron

A cikksorozatunk előző részében bemutattuk már, hogy mire szolgálnak a szelektív sárga zsákok, most a kékeket vesszük górcső alá.

Az STKH által rendszeresített kék színű zsákba a háztartásban kidobásra szánt olyan papírhulladék kerülhet, mint például az újságpapír, a prospektus, a szórólap, a csomagolópapír, a papírfüzet és a kisebb termékek papírcsomagolása. Itt fontos megjegyezni, hogy bár az újságpapírt a törvény szerint kötegelve kell kihelyezni a zsák mellé, a tapasztalatok szerint az emberek szívesen helyezik a kék zsákba, amit így is elszállítanak.

A nagyméretű kartondobozokat viszont mindenképpen szétbontva és kötegelve kell a zsák mellé tenni, nem pedig bele. Minden papírhulladék kihelyezhető a ház elé kötegelve zsák nélkül is, így el fogják vinni. Azokat a zsákokat viszont, amelyekben a szabályoktól eltérő hulladékot találnak, nem tudják elszállítani.

Figyelem! Az italosdobozok esetében más a helyzet! Az STKH ezeket a műanyaghulladékkal együtt gyűjti, ugyanis a feldolgozást végző cég így fogadja el. Az ilyen italosdobozokban visszük haza a tejet, gyümölcslevet. Üresen, lapítva a sárga zsákban a helyük.

Természetesen a kék zsákba dobott papírhulladéknál is oda kell figyelni arra, hogy azok a lehető legkisebb helyet foglalva, lapítva vagy összenyomva kerüljenek a zsákba. Egyáltalán nem helyezhető el a kék zsákban sem biológiailag lebomló hulladékkal szennyezett, folyadékot tartalmazó papírhulladék, hőpapír, matrica, ahogyan használt zsebkendő és szalvéta, zsíros pizzásdoboz sem. Azért nem lehet a visszagyűjtésre szánt papírhulladék élelmiszerrel vagy más szerves anyaggal szennyezett, mert ennek tisztítása komoly költségekkel jár, ami nem segíti a fenntartható eljárást. Az is a tiszta, száraz gyűjtés mellett szól, hogy ezek az anyagok kézi utóválogatáson mennek át.

Ahogyan a sárga színű zsákok esetében, úgy itt is fontos megemlíteni, hogy a hulladékgazdálkodási díj megfizetése ellenében nemcsak a kommunális hulladékgyűjtést biztosítják, hanem a szelektív hulladékgyűjtést is: ehhez 1 darab 80 literes kék zsákot ad a cég (2 darab 150 literes sárga zsák mellett). A gyűjtési időpontokat az STKH honlapján (www.stkh.hu) elhelyezett hulladéknaptárban találja.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...