Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színpompás broméliák
Fontos odafigyelnünk arra, hogy a víz ne álljon a bromélia alatt, mert a gyökerei elrothadhatnak – nyilatkozta Zügn Judit. Fotó: Filep István

Színpompás broméliák

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Legkedveltebb szobanövényeink közé tartoznak a broméliák. Számos fajtájukat ismerjük, és ezeken belül is óriási a színválaszték. Ha tiszteletben tartjuk az igényeiket, sokáig lakásunk ékei lehetnek.

A broméliáknak több mint 2500 fajtájuk létezik, a leggyakoribbak a lándzsarózsa- és a guzmániafélék.

– Mivel ezeknek a növényeknek eredeti élőhelyeik a meleg, trópusi esőerdők, ennek megfelelően is kell gondoznunk őket – osztotta meg velünk tapasztalatait Zügn Judit virágüzlet-tulajdonos. – Laza, tőzeges, jó vízáteresztő-képességű talajba ültessük a szobanövényt! Mivel nem szereti az erős, közvetlen napsütést, a déli fekvésű helyeken az ablaktól kicsit távolabb helyezzük el őket, ahol nem éri őket erős sugárzás! A vékonyabb, zöld levelű fajták számára fontosabb az árnyékos környezet, viszont a csíkos, szürkés, mintás, széles levelűek a naposabb helyeket is bírják.

Fényigényük egyszerűen felismerhető: ha a leveleik sárgászöldek lesznek, az azt jelzi, hogy túl erős a napsugárzás, ám ha sötétzölddé válnak, akkor több fényre van szükségük. Mivel magas a tápanyagigényük, a rendszeres tápoldatozást nagyon meghálálják. Esőgyűjtő levélzettel rendelkeznek. Vagyis ha természeti környezetben vannak, és esik az eső, a víz összegyűlik a levelek tölcséres formájának az alján, a levélnyeleknél. Ha lakásban tartjuk őket – a földjük megnedvesítése mellett – a tölcsérbe is mindig öntsünk vizet! Fontos odafigyelnünk arra, hogy a víz ne álljon a virág alatt, mert a gyökerei elrothadhatnak. Szereti a páradús helyeket, lehet spriccelni is, túlöntözés esetén azonban könnyen gombásodik.

– A növény a négy–huszonöt fok közti hőmérsékletet kedveli leginkább – folytatta Judit. – Minél hűvösebb helyen tartjuk, annál hosszabban virágzik. Nyáron a 21 fok körüli hőmérséklet lenne számára a legideálisabb, télen pedig a 4–10 fok közötti. Szereti, ha éjjel hűvösebb van, mint nappal. Mintegy 15 hétig virágzik, majd az anyanövény elpusztul. Saját testén sarjakat – kis gyerekhajtásokat – kezd növeszteni. Ezeket tíz centisen le kell választani, laza talajba ültetni, és egy–három év múlva (fajtától függően) megfelelő gondozás után kivirágoznak.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...