A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Retekből, répából, cukkiniből és még számtalan zöldségből és gyümölcsből finom, míves virágokat, fantáziadús alkotásokat farag a soproni Magyar Balázs. A zöldségszobrász a hunyadis diákokat is beavatta különleges hobbijába.
A gasztronómiai szakember a 2000-es évek elején egy olyan szállodában dolgozott, amelyik nyitott volt a zöldségfaragásokkal ékesített tálalásra. Magyar Balázs ennek révén került olyan szakiskolába, ahol belekóstolhatott a zöldség- és gyümölcsszobrászat alapjaiba. Olyannyira magával ragadta a különleges tevékenység, hogy azóta szabadidejében rendszeresen kezébe veszi a speciális faragó szerszámot, és saját örömére alkot.
– Hihetetlen nyugalmat ad, amikor faragok – mesélte az alkotó. – Ezt csak nagyon nagy türelemmel, elmélyüléssel lehet csinálni, éppen ez az, ami miatt annyira szeretem. Itt nincs lehetőség arra, hogy az ember kijavítsa azt, amit elrontott.
A zöldségszobrok nem az örökkévalóságnak készülnek, hiszen két–három napig őrzik meg eredeti szépségüket, közben olajos vízzel kell őket permetezni.
Magyar Balázs a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola 4.d osztálya tanulóinak is tartott bemutatót, sőt a gyerekek is belekóstolhattak a gyümölcs- és zöldségfaragásba: narancsot és tököt formálhattak kedvük szerint. Mindez része az intézmény speciális KÉZ programjának.
– Hat esztendővel ezelőtt indult a program, amely egy betűszót takar: a kép, élmény és zene együttesét – tette hozzá Kladler Gabriella tanítónő. – Mindez sok-sok élményt nyújt a gyerekeknek. Most például két hónapon keresztül a zöldségekkel és gyümölcsökkel foglalkoztunk környezetismeret órán, és a KÉZ programnak köszönhetően a tanítványaim ezen a napon újabb oldaláról is megismerhetik a finom, egészséges terméseket.
Öröm volt nézni, hogy a kicsi kezek milyen ügyesen használták a késeket a faragás során. A szorgos munka után az elkészült alkotásokat mindenki hazavihette.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...