Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Támadnak a kullancsok
A kullanccsal mindenhol, erdőn-mezőn, városokban, parkokban is találkozhatunk Fotó: Illusztráció

Mobil alkalmazás készül a vérszívók feltérképezésére

Támadnak a kullancsok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A Sopron környéki erdők kullancs szempontjából az erősen fertőzött területek közé tartoznak, így környékünkön is hiánypótló lesz az a mobil applikáció, amelyet a Magyar Kullancsszövetség készít.

– Magyarországon 42 kullancsfaj honos, ráadásul az elmúlt 25 évben a fajok szétszóródtak az országban – mondta dr. Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. – Mindenhol találkozhatunk velük, erdőn-mezőn, városokban, parkokban is. A 42 fajból egy tucatnyi támad a kutyákra, macskákra és az emberre. Rejtett életmódjuk miatt lehetetlen őket teljesen kiirtani, legfeljebb gyéríteni tudjuk.

A fejlesztés alatt álló applikáció ezekben a kérdésekben is segítséget nyújt majd. Ennek keretén belül hazánk turistaközpontjainak kullancsfaunáját mérik fel. Az alkalmazás abban is támpontot nyújt majd, hogy milyen kullancsprevenciós eszközöket érdemes beszerezni egy erdei kirándulás előtt. Ezek között szerepel a riasztó spray, a kullancseltávolító kanál és a kullancsteszt. A szakember rámutat arra, hogy a kullancsfertőzések egyik leggyakoribb kiváltó oka a szakszerűtlen eltávolítás. Ezért is fontos a szerepe a kullancseltávolító kanálnak, melynek a használata egyszerű. Dr. Kapiller Zoltán István mindenkit óv attól, hogy otthoni csipeszekkel vagy zsírba fojtással próbálkozzon kullancseltávolításnál. Érdemes az eltávolított állatot kis üvegben eltenni a hűtőbe, majd beszerezni egy kullancstesztet, amivel pár perc alatt meg tudjuk állapítani, fertőzött volt-e Lyme-kórral a vérszívó. Ha igen, azonnal forduljunk orvoshoz.

A védekezés legbiztosabb módja, ha zárt ruházatot viselünk. Az erdei kirándulás, parki piknikezés közben ajánlott magunkat 1–1,5 óránként átvizsgálni, hazaérve pedig tartsunk magunkon újabb kullancsvizitet. A szakember a strandszezonban az intim testrészek ellenőrzésére külön felhívja a figyelmet. A közeljövőben elkészülő mobil applikáció mindezeket az ismereteket rendszerezi, sőt azt is bemutatja majd, hogy milyen betegségeket terjeszt a kullancs. A leggyakoribb a ­Lyme-kór, közel háromszáz más betegséghez hasonló tünetet produkál, és akár évtizedekig is lappanghat, így a pontos betegszámot a kullancsszövetség is csak becsülni tudja. Szerintük évente 50–100 ezer friss Lyme-kóros beteg lehet hazánkban. Mivel a kór ellen nem szerez a megcsípett áldozat immunitást, ezért akár egy évben kétszer is újrafertőződhet a kullancs csípte kiránduló.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...