Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaszi kerti előkészületek
Fontos, hogy a magoknak ideális földkeveréket válasszunk, így gyorsabban fejlődnek!

A hónapos retket már február közepétől elvethetjük a fólia alá

Tavaszi kerti előkészületek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Még csak februárt írunk, és valószínűleg a hidegtől sem búcsúzhatunk még el, de már most elvégezhetünk bizonyos előkészületeket a kertünkben, hiszen nagyon gyorsan beköszönt a tavasz.

Kedvező időjárás, vagyis fagypont feletti hőmérséklet esetén a gyümölcsfáink közül az almatermésűeket (alma, körte, birs, naspolya) már megmetszhetjük. Amennyiben rendelkezünk fűtetlen termesztő berendezéssel – fóliával vagy akár egy kisebb üvegházzal –, akkor a rövid tenyészidejű zöldségeket, például a hónapos retket már február közepétől elvethetjük a fólia alá vagy a melegágyba. A retek már plusz 2–3 fokon csírázásnak indul, és nagyon gyorsan ki is kel, így az egyik legkorábbi zöldségféle, amit saját termesztéssel elő tudunk állítani. Mivel rövid tenyészidejű zöldségről van szó, 50–60 nap alatt kikerül a fóliasátorból, még mielőtt a következő szezonális zöldségeket – a paprikát, a paradicsomot – beültetnénk.

– A paprikát, a paradicsomot és a zellert szintén elvethetjük már februárban, hiszen 7–11 hét alatt éri el a palántázható fejlettségi állapotot, akkor meg már bőven a tavaszi napokat lapozgatjuk majd a naptárunkban – javasolta Horváth Gábor, a Kisalföldi ASzC Roth szakképző iskola kertészeti tangazdaságának vezetője. – Érdemes ehhez beszereznünk egy szaporítóládát. Fontos, hogy a magoknak ideális földkeveréket válasszunk. Mivel a csírázó növények nagyon kényesek a talaj savasságára, illetve lúgosságra, a legtöbb általános virágföld erre nem alkalmas. Ha biztosra szeretnénk menni, erre a célra kimondottan tőzegalapú közeget, magvető tőzeget ajánlok, amely kedvező vízlevegő-háztartást biztosít, steril, és tartalmaz egy kevés műtrágyát is.

Az elvetett magokat apró, szemcsés szerkezetű közeggel 1–1,5 centiméter mélyen takarjuk be egyenletesen. Ahhoz, hogy kikeljenek, minimum 20–25 fok vagy ennél is magasabb hőmérséklet szükségeltetik, és ügyeljünk arra is, hogy a tőzeg folyamatosan nedves legyen! A vetést a csírázásig letakarhatjuk egy nejlonnal vagy üveglappal, így még kedvezőbb mikroklímát tudunk kialakítani, és a párolgást is csökkentjük. Körülbelül 10–15 nap elteltével elkezdenek csírázni a növénykéink. 2–3 hetesen lesznek már annyira fejlettek – a sziklevelestől a négyleveles állapotig –, hogy kitűzdelhetjük őket pohárba. Poharazás után már elegendő nekik a 16–20 fokos hőmérséklet, vagyis a végleges kiültetésükig egy világos helyen, akár az ablakpárkányunkon is nevelhetjük őket.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...