Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tegyünk a szúnyogok ellen!
Sopronban múlt héten volt az utolsó biológiai szúnyogirtás. Fotóillusztráció

Tegyünk a szúnyogok ellen!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Nyaranta átlagosan havonta egyszer végez szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem – legutóbb múlt héten irtották a vérszívókat városukban. Fontos, hogy mi magunk is tegyünk a szaporulat ellen.

2013 óta irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést a katasztrófavédelem. Az irtás így nemcsak összehangolt, hanem költséghatékonyabb is. Természetesen a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetnie a településen. Sopronban múlt héten volt az utolsó biológiai szúnyogirtás. Az alkalmazott készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Éppen ezért csak néhány óvintézkedést érdemes ilyenkor betartanunk – például a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idején és az azt követő 1 órában tartsuk zárva az ablakokat, ajtókat! A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket pedig evés előtt mossuk meg!

– Azt még pontosan nem tudjuk, hogy mikor lesz a következő gyérítés – mondta Kótai Alexandra, a városüzemeltetési osztály környezetvédelmi ügyintézője. – Helyismerettel rendelkező, rovartannal foglalkozó szakértők ugyanis folyamatos monitoringtevékenységet végeznek. Ismerik a szúnyogok tenyésző-, továbbá a kifejlett egyedek előfordulási helyeit, és ezeken a pontokon rendszeresen mérik a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát. Az adatokat kiegészítik az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az állampolgári bejelentésekkel és az ezek alapján végzett szakértői vizsgálatokkal. Mindezek függvényében határozzák meg a következő szúnyoggyérítés időpontját, és ha indokolt, a katasztrófavédelem által végzett havi egy szúnyoggyérítés mellett még egyet elrendelünk. Az időpont függ természetesen az időjárási viszonyoktól is, ezért jelöl meg a katasztrófavédelem pótnapokat is.

Mi magunk is tehetünk azért, hogy a vérszívók kevésbé szaporodjanak el. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Ezeket engedjük vagy fedjük le, illetve cseréljük rendszeresen!

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...