Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Tegyünk azért, hogy eltűnjön a parlagfű!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A parlagfűszezon még javában tart, és a védekezésre – különösen néhány területen – a gazdáknak érdemes lenne odafigyelniük. Ezzel nemcsak a bírságot úszhatnák meg, hanem az allergiások helyzetét is megkönnyíthetnék.

A hatóság kétfajta ellenőrzési módszert használ a parlagfű felderítésére: légi és szabadföldi. Idén a megyében három légi felderítést terveztek, melyből két ütem már lezajlott, a harmadik szeptemberben várható.

– Külterületi szántóterületeken a korábbi évekhez hasonlóan gondot okoztak az elhanyagolt tarlóterületek, a rosszul gyomirtott napraforgó- és szójakultúrák, valamint a kezeletlen kiskertek és gyümölcsösök – tudtuk meg Szemerits Attilától, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjétől. – Tapasztalataink szerint a táblák szélét és sarkait a termelők továbbra sem gondozzák megfelelően, pedig egy kis odafigyeléssel akár meg is szüntethetők a táblaszéli parlagfűproblémák. Fontos a tarlók kezelése, valamint az, hogy a szántókat és azok környezetét megfelelő gyomhigiéniai állapotban tartsák a gazdák.

A határszemlék tapasztalatai alapján hatósági intézkedésekre Győr–Moson–Sopron megyében szerencsére csak július második felében volt szükség. A legfertőzöttebb területek Sopron környékén Fertőhomok, Pinnye, Harka, valamint Fertőd és környéke. A bírságok kiszabása folyamatban van, ezek összege átlagosan 50 és 150 ezer forint között mozog.

– Belterületen nagyon fontos, hogy a kiskert- és ingatlantulajdonosok eleget tegyenek a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények elleni védekezési kötelezettségüknek – folytatta az osztályvezető. – Ennek ellenére belterületeken jelentős a pontszennyezések száma, ami egy kis gondossággal szintén megszüntethető lenne. Ezzel az ott élők életminősége is jelentősen javulna, hiszen egy kifejlett növény a vegetációs periódusban 2–3 hónap alatt 8 milliárd pollen termelésére képes.

Ha valaki parlagfűvel szennyezett területeket észlel, használja a Parlagfű Bejelentő Rendszert (https://pbr.nebih.gov.hu/); ezen keresztül az információk közvetlenül jutnak el az illetékes kormányzati szervekhez, illetve önkormányzatokhoz.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...